Política 07/05/2012

Homs: "Catalunya es mereix que li paguin els deutes"

El portaveu del govern diu que "estaríem millor" sense una Espanya que aposta per la recentralització i no pel diàleg

Ara
2 min

BarcelonaEl portaveu del govern català, Francesc Homs, ha dit aquest dilluns en una entrevista al programa 'Los desayunos', de TVE, que "Catalunya es mereix un altre tipus de finançament i sobretot que li paguin els deutes". Homs ha recalcat que "podríem arreglar moltes coses si el govern espanyol pagués els deutes que té amb nosaltres i podríem dur a terme moltes mesures del pla d'ajust"."La nostra intenció és cobrar el que ens deuen, no hi ha pla B", ha destacat el portaveu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, en comentar les mesures de recentralització que el govern de Rajoy va presentar el divendres, Homs ha parlat d'"error" i ha criticat aquesta "voluntat d'ostentar en la recentralització". Pel portaveu del govern de la Generalitat "fa falta més diàleg, i si no els agrada l'Estat de les autonomies, que el canviïn, però no així. Cal diàleg". Com a conclusió, Homs ha dit que "Catalunya estaria millor sense una Espanya que pren aquest tipus de decisions". "Ni fan ni deixen fer", ha lamentat el portaveu, que ha subratllat que hi ha alguns àmbits, com la sanitat, l'educació o les polítiques socials, "on estem encotillats per lleis estatals que ens obliguen a gastar, i això, en el context actual, és impossible".

Recórrer al Constitucional

Sobre les possibles mesures que la Generalitat prendrà contra la recentralització de competències, Homs ha dit que "primer cal actuar políticament, però sempre ens queda el recurs dels tribunals, el Constitucional, en aquest cas, que no descartem".

Sobre algunes propostes concretes d'estalvi, Homs ha dit que el copagament sanitari "està estès a gairebé tot Europa, exceptuant el Regne Unit", i ha posat com a exemple Alemanya, on hi ha copagament de 10 euros per dia d'hospitalització fins a un màxim de 58 dies i ha dit que és "un país que va millor que nosaltres".

Sobre la reordenació del sector públic, Homs ha comentat que no es poden acomiadar funcionaris "perquè tenen un marc jurídic que els garanteix el seu lloc de treball", però ha avançat que "hi ha d'haver una reducció del sector públic, i això passar per racionalitzar plantilles". També ha dit que "hi poden haver més ERO de tipus temporal en alguns àmbits de l'administració pública".

Quan se li ha preguntat sobre la possible intervenció de Catalunya, Homs ha dit que "no estem en risc" i ha subratllat que "seria absurd que la comunitat que ha fet més esforços de cara a l'austeritat i les retallades, fos intervinguda".

stats