Política 09/05/2013

Homs confia que Europa serà la "garantia democràtica" que Catalunya "no troba" en l'estat espanyol

El conseller diu que la "democràcia trontolla" a Espanya després de la suspensió de la declaració de sobirania per part del Tribunal Constitucional

Acn
2 min
Francesc Homs, amb els eurodiputats catalans Santiago Fisas (PP), Maria Badia (PSC), Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV) / ACN

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha manifestat aquest dijous que confia que Europa serà la "garantia democràtica" que actualment Catalunya "no troba" en l'estat espanyol. En l'acte institucional amb motiu del Dia d'Europa, Homs ha assegurat que "a Espanya la democràcia trontolla", després que el Tribunal Constitucional hagi suspès cautelarment la declaració de sobirania del Parlamenti i després que la llibertat d'expressió s'hagi vist "limitada" també per la no-renovació de la càtedra Príncep d'Astúries de la Universitat de Georgetown a la professora Clara Ponsatí. El conseller ha posat de manifest la vocació europeista de Catalunya, que és "contribuent net" també a la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha subratllat que la declaració de sobirania no és una llei sinó una declaració política. "A quants països d'Europa un Tribunal Constitucional suspèn una resolució purament política d'un parlament? Si això no es limitar l'exercici de la llibertat d'expressió, fet en seu parlamentària, ja em diran què és. Estem convençuts que el marc europeu esdevindrà i és la garantia democràtica que de vegades no sabem trobar en altres àmbits", ha assenyalat el conseller de la Presidència. En aquest sentit, Homs ha fet referència als dos exemples dels darrers dies que mostren que "de vegades a Espanya la democràcia trontolla": la suspensió de la declaració de sobirania i la no-renovació de la càtedra a Ponsatí, una professora que s'havia pronunciat públicament en contra de l'"espoli fiscal".

El conseller de la Presidència ha destacat que Catalunya "ha aportat més a Europa que en sentit contrari", ja que "des de Catalunya no hi ha hagut cap fissura des del punt de vista del compromís inalterable amb el projecte europeu". A més, en el terreny econòmic, "hem aportat més del que hem rebut", com passa amb l'estat espanyol. Homs ha recordat que per cada euro que aporta Catalunya a la Unió Europea tornen 58 cèntims. "Tot això ho hem fet amb molt de gust i ho continuarem fent", ha assegurat el conseller, que ha assenyalat que "l'únic" que espera Catalunya a canvi és "l'empara democràtica" per part d'Europa.

Al seu torn, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha dit que no es podrà seguir construint Europa sense la participació dels ciutadans i que "cal treballar per reduir la distància entre Brussel·les" i la política local. Per la seva banda, el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha dit que la capital catalana vol seguir sent "porta, pont i port" d'Europa. L'acte també ha comptat amb la participació de quatre eurodiputats catalans: Santiago Fisas (PP), Maria Badia (PSC), Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV).

Amb motiu del Dia d'Europa, les personalitats presents a l'acte han donat per inaugurada l'exposició #dretscompartits, sobre els drets dels europeus, al Museu Marítim de Barcelona.

stats