Política 27/01/2016

Homs: "No votarem Rajoy i tampoc podem votar a favor de Pedro Sánchez, ni tan sols abstenir-nos"

El cap de files de Democràcia i Llibertat al Congrés reitera el seu 'no' a Mariano Rajoy i justifica el veto al candidat del PSOE per les "posicions molt allunyades" pel que fa a Catalunya

Ara
2 min
El conseller en funcions Francesc Homs / ARA

BarcelonaPer a Democràcia i Llibertat, la marca amb la qual es van presentar CDC, Demòcrates i Reagrupament a les eleccions generals del 20-D, les diferències entre l'oferta del PSOE i la del PP pel que fa a Catalunya són "inapreciables". Per això, ja han avisat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que no esperi el seu suport per a ser investit president del govern espanyol. El cap de files de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha reiterat el seu no rotund a Mariano Rajoy i ha avançat que el seu partit tampoc vot votar a favor de Pedro Sánchez i "ni tan sols" plantejar-se una abstenció. "És un no com una casa de pagès", ha resumit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els vots dels partits nacionalistes són claus per a poder investir un president, ja que PP i Ciutadans no sumen majoria, com tampoc ho fan PSOE i Podem. Algunes veus havien apuntat que un pacte d'esquerres seria vist amb bons ulls pels partits minoritaris, però Homs s'ha desentès d'aquest extrem en una entrevista a TV3. Segons ha argumentat, DiL manté una posició "molt allunyada" del PSOE pel que fa al debat territorial i ha titllat d'"ocurrència" la proposta de Podem de crear un ministeri de plurinacionalitat. En relació al PP, Homs ha afirmat que "en cap cas" la seva formació donarà suport a un candidat popular, sigui Rajoy o algú altre.

I és que Homs ha airejat el cert "run run" que hi ha al PP per apartar Rajoy de ser candidat i poder desbloquejar així el debat sobre la investidura. "Se'n reien molt de la política catalana però ells ho tenen molt complicat", ha retret Homs, que ha admès que la seva aposta és que l'actual president en funcions no revalidarà el càrrec.

Una gran coalició, mala notícia per a Catalunya

Les alternatives, doncs, quines són? Pintes bastos, per a Homs, que no s'atreveix a fer previsions sobre pactes. El mateix dia que s'han fet públiques les pressions d'alguns exministres del PSOE i fins i tot de l'expresident del govern Felipe González perquè els socialistes s'abstinguin i deixin governar el PP i Ciutadans en minoria, el dirigent de CDC ha avisat que una gran coalició "no seria una bona notícia per Catalunya".

Segons ha dit, l'Estat "no farà mai cap proposta que sigui d'interès general per Catalunya", tot i que ha demanat "jugar a la carta" del diàleg i la negociació per evidenciar que "no vindrà cap proposta" i així eixamplar la base social a favor de la independència.

Diferències i cordialitat amb el rei

Homs, que aquesta setmana tornarà a reunir-se amb el rei durant la segona ronda de contactes del monarca amb els líders al Congrés, ha negat que la conversa amb el rei fos tensa. "Són confabulacions i especulacions: va ser una conversa cordial perquè encara que tenim diferències clares, la conversa va ser molt civilitzada", ha destacat.

stats