Política 20/04/2016

De "l'etapa de desgel" a la consulta "impossible": així es presenta la cimera Rajoy-Puigdemont

Sáenz de Santamaría avisa el president de la Generalitat que la consulta és "impossible" i el PSOE demana que la trobada serveixi per "bastir ponts"

Ara
3 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, comparex per valorar el 9-N tres dies després / EFE

BarcelonaQuan falten poques hores per a la reunió del president, Carles Puigdemont, i el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, per primer cop a la Moncloa, els líders polítics no han desaprofitat l'ocasió per pronunciar-se sobre les relacions entre la Generalitat i l'executiu espanyol. Des de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias fins a Soraya Sáenz de Santamaría, passant per Francesc Homs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La consulta és "impossible"

A poques hores de produir-se la cimera entre Rajoy i Puigdemont, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit que realitzar una consulta d'autodeterminació a Catalunya és "impossible". Ho ha dit en resposta al president de la Generalitat, que, en la sessió de control d'avui al Parlament, ha titllat de "pastanaga" la reforma constitucional.

"Aquest és un estat de les autonomies que ha de funcionar amb col·laboració institucional entre totes les administracions", ha remarcat Sáenz de Santamaría.

Per la seva banda, el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha manifestat la seva confiança en el fet que la trobada Rajoy-Puigdemont serveixi per "obrir una nova etapa" i que el diàleg sigui "beneficiós per als catalans". Segons el ministre, la majoria de catalans no s'aixequen cada matí pensant en el dret a l'autodeterminació sinó a "arribar a final de mes".

Una cita per ajudar a "bastir ponts"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, espera que la cita entre Rajoy i Puigdemont ajudi a "bastir ponts" després d'anys sense diàleg. "Normalitat, diàleg i bastir ponts, que és el que no hi ha hagut durant aquests últims quatre anys", ha assegurat en declaracions al Congrés. De fet, el primer líder d'un partit espanyol a reunir-se amb el president de la Generalitat va ser justament Sánchez el passat 15 de març. Aquella cita va servir, segons el líder socialista, per obrir una "etapa de desgel" entre la Generalitat i l'Estat. El PSOE va fer una crida al "diàleg" per trobar solucions a la crisi política a Catalunya, però va rebutjar la possibilitat de celebrar un referèndum.

Iglesias troba "paradoxal" que ell es reunís abans amb Puigdemont

Qui també s'ha pronunciat sobre la cimera ha estat el líder de Podem, Pablo Iglesias, que es va reunir amb Puigdemont el 8 d'abril. A parer seu la trobada d'avui entre els dos presidents és un exemple de "normalitat democràtica" però ha considerat que és "paradoxal" que ell s'hi reunís abans.

És sensat i normal que el president del govern espanyol i el de la Generalitat es puguin reunir. És una cosa normal i sensata en democràcia", ha remarcat.

En declaracions als passadissos del Congrés, Iglesias ha recordat que el seu partit va ser el primer que va trucar a Puigdemont per felicitar-lo pel seu nomenament malgrat les enormes diferències polítiques que els separen. En aquesta mateixa línia, el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, troba positiu que es dialogui després de la "situació de bloqueig" que s'ha viscut en els últims temps entre el govern espanyol i la Generalitat.

El "xantatge" de Rajoy

El cap de files de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs ha assegurat que la intenció del cap de l'executiu català és "parlar de tot", tant del full de ruta sobiranista com de la gestió del dia a dia. En aquest sentit, en una entrevista a la SER, ha demanat al president espanyol que, com a mínim, no faci "xantatge" en termes de finançament i tresoreria a Puigdemont per no compartir els plantejaments polítics de la Generalitat, una actitud que no considera democràtica.

Per què Rajoy decideix ara reunir-se amb el president de la Generalitat? "No volia quedar-se sense la possibilitat de trobar-se amb Puigdemont", ha afirmat, després que el president de la Generalitat s'hagi reunit, en menys d'un mes, amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, el cap de files de C's, Albert Rivera, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Abocats a noves eleccions

D'altra banda, Homs també s'ha mostrat perplex davant l'actitud del PSOE de "tancar-se" en un acord amb Ciutadans que "no suma" i ha criticat Podem per no haver tingut la "flexibilitat necessària". Sí que ha admès, però, que se l'ha temptejat per abstenir-se. "Se m'ha demanat per part de Podem i insinuat per part del PSOE", ha dit Homs. Segons l'exportaveu de la Generalitat, no té sentit enrocar-se en els posicionaments actuals tenint en compte que l'"alternativa" (un govern d'esquerres) és possible.

D'altra banda, ha rebutjat taxativament facilitar un govern dels socialistes amb el partit taronja, ja que a parer seu, com a cap de files de Democràcia i Llibertat, no pot assumir un acord amb C's que a Catalunya defensa postulats que tenen "bona part de la ciutadania" en contra.

stats