Política 11/07/2012

Homs defensa una Hisenda catalana per escapar del "frau fiscal" espanyol

El portaveu del Govern diu que a l'Estat "hi ha una xifra estructural de frau fiscal molt significativa", de l'entorn del "20-25% del PIB"

Agències
2 min

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha sumat aquest dimecres un argument més a la seva reivindicació d'una Hisenda pròpia catalana: escapar del "frau fiscal estructural" a Espanya i configurar una administració tributària més "eficient". Les declaracions les ha fet en el marc d'un col·loqui organitzat per Nova Economia Fòrum a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha denunciat que, malgrat que l'administració tributària a Espanya "presumeix de modernitat i eficàcia", en realitat "hi ha una xifra estructural de frau fiscal molt significativa", de l'entorn del "20-25% del PIB", davant el 17% de la mitjana de la UE. Encara que s'intenta transmetre que el sistema d'administració tributària espanyol és "el millor del món mundial", mesures com l'amnistia fiscal decretada pel Govern espanyol demostren que hi ha "una pila de gent no paga impostos", per la qual cosa "aquest sistema no funciona", ha raonat.

A més, el fet que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "confessi" que la imminent pujada de l'IVA es deu al fet que "la gent té el mal hàbit de no pagar-lo, això és qualsevol cosa menys seriós, això és al·lucinant, això és tercermundista", ha afegit el portaveu del Govern. "Nosaltres hem de fer ràpid una administració tributària pròpia; ens organitzarem bastant millor, segur, com hem demostrat amb moltes altres coses", ha garantit.

Crítiques a Rajoy

Homs ha comentat també alguna de les mesures que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimecres per retallar despesa. El portaveu ha criticat que l'executiu espanyol entri a ajustar l'administració local i els ajuntaments. "Deu tenir la sensació que al seu partit fan coses que no toquen", ha dit, i ha afegit que el que s'hauria de fer és "un monument" als alcaldes i regidors "que donen la cara". Homs, a més, ha considerat "tercermundista" el plantejament de l'Estat amb l'IVA, i ha aprofitat l'ocasió per lloar la decisió de retallar finalment el sou dels funcionaris espanyols. Amb tot, el portaveu ha volgut remarcar que les mesures demostren que qui mana és Europa.

stats