Política 16/12/2011

Homs diu que Rajoy pot solucionar el conflicte dels 759 milions d'euros "fent la transferència" o "habilitant un crèdit"

El portaveu del Govern només qualifica la proposta d'ajornar pagaments a l'Estat com "interessant", però s'escuda en el fet que "ells tenen la paella pel mànec"

Acn
2 min
Francesc Homs

BarcelonaHi ha temps. El portaveu del Govern, Francesc Homs, diu a Mariano Rajoy que encara pot solucionar el conflicte pel pagament de 759 milions d'euros en concepte de la disposició addicional tercera de l'Estatut que l'Estat deu a Catalunya. En declaracions a RNE 4, Homs ha dit que Rajoy forma govern el 23 de desembre, i que té temps fins a final d'any de fer el pagament "de la manera que sigui, bé sigui habilitat un crèdit, bé sigui fent la transferència". Homs ha trobat "interessant" la proposta d'alguns grups polítics de no pagar el que es deu a Espanya fins que no arribin els diners, però ha alertat que "ells tenen la paella pel mànec" i que "el remei pot ser pitjor que la malaltia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Solució "en 24 hores"

"Des d'un punt de vista tècnic, de la manera que sigui, bé sigui habilitant un crèdit, bé sigui fent la transferència, això es pot resoldre en 24 hores", ha dit Francesc Homs sobre els 759 milions d'euros que Espanya deu a Catalunya, i que, segons el Govern, l'obliga a demorar pagaments a proveïdors i als funcionaris, que rebran més tard la paga de Nadal i potser no tota.

"Per tant, certament el senyor Rajoy, que està previst que pugui formar govern el 23 de desembre, tindrà dies per poder materialitzar això", ha afegit. Homs explicava aquest dijous en una entrevista que la possibilitat que l'Estat concedeixi un crèdit a Catalunya per sortir del pas s'havia plantejat a l'executiu espanyol en funcions que encara encapçala el socialista José Luís Rodríguez Zapatero, però que la resposta havia estat igualment negativa. Ara, confia que el tarannà de Rajoy sigui un altre.

S'escuda en el poder de l'Estat

Homs també s'ha referit a la proposta que alguns grups parlamentaris catalans feien aquest dijous un cop se sabien les mesures que el Govern prenia a conseqüència de l'impagament dels 759 milions d'euros. Aquestes propostes apostaven perquè el Govern no pagués el que deu a Espanya, mentre aquesta no satisfés el deute marcat per la disposició addicional tercera de l'Estatut.

El portaveu del Govern ha trobat la proposta "interessant", però ha advertit que "cal veure en el sentit pràctic quines conseqüències té" i ha afegit que "aquí el drama és que ells tenen la paella pel mànec". Alhora, ha lamentat que "tenen massa força perquè nosaltres, deixant de pagar, en traguem alguna cosa" i ha advertit que pot acabar passant "allò que el remei és pitjor que la malaltia".

Marge per negociar

Finalment, sobre la negociació amb els sindicats de funcionaris per les retallades que el Govern ha plantejat de cara al 2012, Homs ha recordat que, com deia el president Artur Mas en el moment d'anunciar-les, s'ha "tocat os" pel que fa a les retallades en sanitat, ensenyament i prestacions socials. Per això, ara, les retallades, que "s'han de seguir prenent" perquè "el context continua essent advers", passen necessàriament per les condicions laborals del funcionariat.

Homs ha assegurat que els sindicats "són sensibles a aquest plantejament", i tot i advertir que "una altra cosa és si ens acabem posant d'acord", ha manifestat que "hi ha elements per poder-ho intentar".

stats