Política 17/05/2017

Homs demana a la societat catalana que assumeixi que ja s'ha declarat "la guerra democràtica a Espanya"

L'exconseller de la Presidència, que ha assistit a un dinar col·loqui, confia que hi haurà urnes i es podrà votar en un referèndum vinculant, encara que s'inhabilitin els polítics. El TSJC ha rebut aquest dimecres la querella del fiscal

Ara
2 min
L'exconseller a la Presidència Francesc Homs durant el dinar 'El moment zero'

BarcelonaL'exconseller de la Presidència Francesc Homs ha demanat a la societat catalana que entengui que, a partir del procés sobiranista, Catalunya ha declarat "la guerra democràtica a Espanya". En el dinar col·loqui 'El moment zero', organitzat aquest dimecres a la tarda pel diari 'El Punt Avui' al Born Centre de Cultura i Memòria, l'exlíder del PDECat a Madrid s'ha mostrat confiat que hi haurà urnes i es podrà votar en un referèndum vinculant, encara que s'inhabiliti "una trentena de polítics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha assegurat que Catalunya té "l'oportunitat de guanyar" aquesta guerra democràtica però que s'ho ha de creure. Ho ha dit durant el col·loqui, al costat de l'economista Guillem López Casasnovas i moderat pel periodista Xevi Xirgo. També hi han assistit els consellers Neus Munté (Presidència), Meritxell Borràs (Governació), Josep Rull (Territori i Sostenibilitat) i Santi Vila (Cultura), nombrosos diputats de JxSí, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, i l'exlíder de la CUP Antonio Baños, entre d'altres.

L'exconseller ha cridat a la unitat perquè en el procés "no hi caben terceres vies, sinó que s'està a favor o en contra". En el simbòlic Born, ha dit que els catalans han perdut la majoria de les guerres violentes en les quals s'han vist embolicats històricament, però ara estan davant d'una pacífica i democràtica i la guanyaran "convencent, més que vencent".

També ha defensat que l'actitud és molt important i ara cal tenir una "mentalitat cruyffista, treure's els complexos" i no fer-se autogols entre els independentistes, precisament el dia que ERC ha votat diferent del PDECat en el Parlament per instar el Govern a acusar CDC en el cas Palau.

Agraïment al suport per la condemna pel 9-N

Homs ha agraït el suport que ha rebut després de ser inhabilitat "simplement per ajudar a posar urnes" en la consulta del 9 de novembre del 2014, i ha recordat que ha pagat la multa de 30.000 euros amb diners recaptats per les entitats sobiranistes.

L'exconseller ha celebrat que "hi hagi tanta gent darrere per agafar el relleu" perquè demostra que el procés sobiranista es nodreix d'una força col·lectiva que és imbatible, i que ni la seva condemna ni la d'altres investigats podran frenar el referèndum que demana una majoria de catalans.

"Davant cada agressió, una resposta; davant cada adversitat, una solució. De debò els espanyols creuen que podran impedir que posem les urnes?", s'ha preguntat. Homs, a més, ha defensat celebrar tant sí com no un referèndum sense por a la reacció de l'Estat. Ho ha fet el mateix dia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebut la querella del fiscal.

Homs també ha assegurat que, davant la convocatòria del referèndum independentista aquest any, el Govern espanyol "tindrà la mateixa reacció [que en el 9-N], la de fer trampa i jugar brut", i creurà que té la raó perquè controla la interpretació de la llei, però la legitimitat la tenen els sobiranistes i no l'Estat, ha argumentat.

stats