Política 28/04/2016

Homs defensa l'articulació d'una candidatura que "planti la llavor del nou sobiranisme" de cara al 26-J

El cap de files de Democràcia i Llibertat assegura que la demanda del referèndum és "vàlida i necessària"

Oriol March
2 min
El cap de files de Democràcia i Llibertat a Madrid, Francesc Homs, al Fòrum Europa Tribuna Catalunya

BarcelonaEl cap de files de Democràcia i Llibertat a Madrid, Francesc Homs, ha reclamat aquest dijous en una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya que de cara a les eleccions del 26-J cal "articular una proposta política que planti la llavor del nou sobiranisme en el nou cicle polític". En aquest sentit, Homs ha demanat a ERC que s'assegui a la taula per negociar una llista unitària "sense condicions ni exclusions de cap mena", i ha reivindicat que el referèndum segueix sent una demanda "vàlida i necessària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El full de serveis de CDC [en clau de procés] no el supera ningú. Som la gent del 9-N del 2014", ha reivindicat l'exconseller de la Presidència, que ha posat aquesta fita com a "model a seguir". "Som la gent que ha sabut fer un pas al costat quan les circumstàncies ho han requerit. Ningú més ho ha fet", ha apuntat Homs, que ha demanat una Catalunya "com Àustria i Dinamarca, i no com Grècia o Veneçuela".

"Mentre a Madrid es decideixin coses que ens afecten, hem de ser-hi per defensar la posició i els nostres interessos col·lectius", ha defensat el vicesecretari d'estratègia de CDC, que ha indicat que les "grans proclamacions" s'han de reservar per al Parlament de Catalunya. "L'objectiu del 26-J és que els catalans no siguem decisius. Davant d'això, no ens hem de retirar", ha ressaltat ,"hem de ser allà per plantar cara i plantar batalla. Si Espanya no escolta Catalunya, qui fracassa és Espanya", ha argumentat l'exconseller de la Presidència.

Fracàs "sense precedents"

"El que passarà ara a Espanya [repetició d'eleccions] no té precedents. Hi ha hagut una clara incapacitat de gestionar la complexitat política", ha apuntat Homs, que ha recordat que el PP va declinar formar govern i s'ha encarregat de criticar els "nous partits" –en referència a Podem i Ciutadans– per mantenir els mals exemples de les formacions tradicionals.

"Un alt dirigent del PSOE em va dir que no podien fer una proposta només per a Catalunya", ha destacat l'exconseller de la Presidència, que amb aquest exemple ha volgut ressaltar la "incapacitat" dels partits espanyols per abordar la qüestió catalana a través de la celebració d'un referèndum.

Assistents i "presos polítics"

Entre els assistents a la conferència s'hi han comptat l'expresident de la Generalitat Artur Mas i quatre consellers del Govern: Neus Munté (Presidència), Meritxell Ruiz (Ensenyament), Meritxell Borràs (Governació) i Jordi Baiget (Empresa i Ocupació).

L'encarregada de presentar el dirigent de Convergència ha estat l'advocada Magda Oranich, que ha recordat el seu passat com a defensora de presos polítics durant la dècada dels setanta. "Espero que no t'hagi de defensar a tu com a pres polític", ha assenyalat en referència a la causa del 9-N, que també ha esquitxat l'exconseller de la Presidència. "No tinc cap ganes de ser-ho", ha ressaltat Homs.

stats