Política 24/02/2017

Homs, sobre el judici del 9-N: "Facin el que facin ja han perdut, tant si condemnen com si absolen"

L'exconseller de la Presidència i líder del PDECat al Congrés dels Diputats assegura que l'estat espanyol està "enfonsant l'Estat de Dret i la democràcia" portant a judici la consulta del 9-N. Homs serà jutjat davant del Tribunal Suprem dilluns

Ara
2 min
El cap de files del Partit Demòcrata Català a Madrid, Francesc Homs.

BarcelonaDilluns serà el torn de Francesc Homs. L'exconseller de la Presidència serà jutjat davant el Tribunal Suprem per la seva implicació en el 9-N, després que el TSJC jutgés l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau. Homs ha avisat que l'estat espanyol està "enfonsant l'estat de dret i la democràcia" amb la judicialització de la política catalana, i ha advertit al govern espanyol que "tant si condemnen com si absolen, ja han perdut".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Es pensen que així venceran, i el que s'ha de fer és convèncer", ha asseverat Homs. En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'exconseller ha lamentat que "el poder polític de Madrid" no s'hagi assabentat de "la consciència crítica de la societat catalana". Sobre l'amenaça d'aplicar l'article 155 de la Constitució, Homs ha assegurat que no cal "mitificar" aquesta possibilitat, perquè segons ha dit, la Generalitat "ja està intervinguda", ja que "ha perdut tota l'autonomia financera, i no hi ha autonomia política sense autonomia financera".

Un dels delictes pels quals s'acusa Homs és el de desobediència al Tribunal Constitucional, un fet que el líder del PDECat a Madrid ha qualificat de "cinisme" perquè, segons ha explicat, és l'estat espanyol qui "no compleix les resolucions del TC i utilitza la política i els poders de l'Estat per a finalitats purament partidistes", en referència a la sentència del TC que reconeix la competència de la Generalitat de repartir el 0,7% de l'IRPF o l'operació Catalunya.

Homs utilitzarà els mateixos arguments de la mateixa Fiscalia per articular la seva defensa en el judici que comença dilluns. L'exconseller ha explicat que li hauria agradat que el fiscal Eduardo Torres Dulce –que va dimitir després de presentar la querella contra Mas, Ortega i Rigau– hagués pogut testificar, com també el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per fer-li una pregunta: "Vostè va donar ordres que es posessin querelles?".

El judici començarà dilluns a les 10 del matí i s’allargarà fins dimecres. Dilluns al matí les parts abordaran les qüestions prèvies i es produirà l’interrogatori al portaveu del PDECat a Madrid. Artur Mas declararà com a testimoni dimarts a la tarda, a més de l'expresident del Conseller per a la Transició Nacional Carles Viver i Pi-Sunyer o l'exsecretari de Comunicació del Govern Josep Martí Blanch, entre altres.

stats