Política 23/12/2014

ICV lliga el futur de Catalunya a un procés constituent a Espanya

Els ecosocialistes defensen un model molt similar a la via confederal que defensa Unió,

Sara González
2 min

BarcelonaMalgrat el fracàs de l’Estatut i del reguitzell de negatives de Madrid que el govern de la Generalitat col·lecciona, ICV encara veu possible una fórmula perquè Catalunya trobi un encaix còmode dins d’Espanya. El partit que lidera Joan Herrera, que pel 9-N va donar llibertat de vot per decidir sobre la independència, aposta per resoldre el conflicte territorial amb la creació d’un estat català que tingui plena sobirania però que es mantingui dins de l’estat espanyol amb una relació bilateral que permeti un tracte “d’igual a igual”. Tot plegat hauria de ser el resultat d’un procés constituent que s’hauria de posar primer en marxa a Catalunya, però necessàriament també a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ecosocialistes defensen, en definitiva, un model molt similar a la via confederal que defensa Unió, però que ells consideren que hauria de servir també per bastir una alternativa política, econòmica i social a partir d’un pol de les esquerres per governar. La proposta serà sotmesa a votació de la militància d’ICV a la convenció nacional prevista per als dies 27 i 28 de febrer.

La fi del ‘cafè per a tothom’

“Catalunya ha d’arribar a ser estat i subjecte polític sobirà que decideixi lliurement compartir sobirania amb l’estat espanyol i amb la Unió Europea”, va explicar el secretari general d’ICV, Josep Vendrell. Es tractaria, doncs, d’emancipar-se del sistema autonòmic, de sortir del règim comú de les 17 autonomies per poder gaudir d’un reconeixement “singular i específic”. No és vàlid per resoldre el conflicte territorial, segons el partit que lidera Herrera, el nou “ cafè per a tothom ” que al seu parer significa la reforma federal de la Constitució de PSC i PSOE.

El nou pacte de sobiranies que proposa ICV implicaria tenir el poder compartit amb Espanya en àmbits com la seguretat social, la defensa o la fiscalitat. En aquest camp, els ecosocialistes aposten per un concert econòmic solidari.

Amb tot, ICV és conscient que amb l’actual majoria del PP és molt difícil que el seu full de ruta es materialitzi. Assegura que tot ha de començar a rodar amb un procés constituent que es posi en marxa amb les eleccions anticipades que no siguin substitutives del referèndum sobre la independència i de les quals hauria de sortir el mandat de redactar una Constitució catalana. Però perquè l’engranatge funcioni cal també trobar una complicitat en una Espanya que ICV reivindica que hauria de reconèixer a la seva Constitució el dret a decidir i la secessió. “Perquè Catalunya disposi d’un estat propi seria un gran avenç un canvi a l’Estat, i l’Estat no canviarà si Catalunya no avança cap a l’exercici del dret a decidir i l’estat propi”, asseguren. És per això que fan una crida a derrotar el bipartidisme i a fer costat, sense citar-los directament, a partits com IU i Podem, a qui veuen com els millors aliats perquè la seva proposta s’obri camí.

stats