CONFLUÈNCIA ELECTORAL
Política 07/07/2015

ICV i EUiA avisen Podem que el referèndum és “irrenunciable”

Laia Vicens
2 min
Herrera, Garzón i Nuet van reunir-se ahir a Barcelona per debatre sobre les confluències.

BarcelonaEl programa electoral de la futura confluència d’ICV, EUiA, Podem i Procés Constituent defensarà “l’exercici pràctic del dret a decidir en un referèndum” per decidir l’encaix entre Catalunya i la resta de l’Estat. Un element “irrenunciable” i que els ecosocialistes han posat sobre la taula per concórrer conjuntament amb la resta de forces de l’esquerra alternativa. Un acord que està “molt avançat” i que ja “és imminent”, segons va assegurar ahir el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera. Aquest punt programàtic té l’aval de Podem. “Si no l’haguessin acceptat, no estaríem negociant l’acord”, admetien ahir en privat. De fet, situen la defensa del dret a decidir “al mateix nivell” que la reivindicació d’un pla de rescat social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la setmana passada Herrera ja va dir que l’acord arribaria “en breu”, els quatre actors encara centren esforços a tancar els serrells del pacte: un nom per a la confluència i una figura de consens que encapçali el projecte. Ara per ara hi ha les propostes de cadascun dels partits: Teresa Forcades (Procés Constituent), Joan Coscubiela (ICV), Joan Josep Nuet (EUiA) i Albano Dante Fachin (Podem).

La negociació és complexa, asseguraven a ICV, però es mostraven convençuts que “serà victoriosa”. Almenys així ho creu Nuet, que va dir que aquest procés ja va començar a Grècia, després a Barcelona (Barcelona en Comú) i Madrid (Ahora Madrid) i que el 27-S anirà “superbé” a Catalunya. “La cirereta del pastís és que a les generals fem fora Rajoy”, va vaticinar.

Garzón ho té difícil amb Podem

Tant Nuet com Herrera van manifestar que l’experiència de la confluència a Catalunya podria empènyer la rèplica del mateix acord a nivell espanyol. Per això, el candidat d’IU a les generals, Alberto Garzón, va voler prendre nota dels avenços a Catalunya i va reunir-se a Barcelona amb els dirigents ecosocialistes. Segons ell, la constitució d’una candidatura unitària de l’esquerra alternativa per al 27-S “serà altament beneficiosa” per a la resta de l’Estat.

Garzón, però, ho té molt més cru per presentar-se amb Podem a les eleccions espanyoles. Pablo Iglesias ha tancat la porta en diverses ocasions a una confluència amb IU, però Garzón es manté ferm en la recerca d’un “camí de generositat i intel·ligència política” per bastir una llista conjunta que “trenqui el bipartidisme”. És, de fet, l’única “hipòtesi” que es planteja. “Qualsevol altra alternativa és perdre”, va avisar ahir des de Barcelona.

Ara bé, Garzón en va donar una de freda i una de calenta a Podem, perquè, mentre els allargava la mà per anar plegats, criticava la falta de “voluntat política” dels d’Iglesias per fer-ho. Tot i això, Garzón va fer una crida a “superar els esculls” que poden sorgir, com les sigles o els noms. Tot plegat, va dir, perquè seria “excloure subjectes polítics del canvi”.

stats