PARTICIPACIÓ POLÍTICA
Política 11/10/2013

ICV-EUiA crea una web per permetre als ciutadans participar en la tramitació parlamentària de les lleis

El portal permet presentar preguntes a càrrecs institucionals a Catalunya, Espanya i Europa i registrar esmenes a normes legals que estiguin en tramitació

Acn
2 min
Captura del web de participació d'ICV-EUiA / ARA

BarcelonaAmb un simple registre a la web www.jofaigpolitica.cat, ICV-EUiA obre la possibilitat que la ciutadania participi directament en la tramitació parlamentària de les lleis. La web, activa des d'aquest divendres, permet dirigir preguntes als governs de la Generalitat o de l'Estat, a la Comissió Europea o als diferents ajuntaments i diputacions de Catalunya que seran vehiculades a través dels representants institucionals ecosocialistes. Fins i tot s'obre la possibilitat d'esmenar directament els textos legals que s'estiguin debatent en les cambres legislatives. La llei de transparència, que es troba en tràmit al Parlament, és la primera que ICV-EUiA sotmetrà a l'opinió dels ciutadans. "La web fonamentalment permet als ciutadans en primera persona tenir iniciatives, fer preguntes a les institucions o esmenar lleis", ha explicat el director de comunicació d'ICV-EUiA, Marc Rius. "No han d'esperar que un representant faci la feina per a ells, sinó que ho poden fer directament a través de la web", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una eina per garantir la transparència en el funcionament parlamentari que els ecosocialistes impulsen coincidint amb la tramitació de la llei de transparència al Parlament. Precisament aquest text és el primer amb què poden interactuar els usuaris de la web, presentant preguntes, dubtes del contingut o directament afegint una esmena perquè sigui recollida pel grup parlamentari ecosocialista.

La funcionalitat és triple. En primer lloc es poden presentar preguntes perquè es facin arribar directament a les institucions, ja sigui el Parlament, el Congrés i el Senat, el Parlament Europeu o els ajuntaments i diputacions. La segona funció consisteix a esmenar textos d'algunes de les lleis d'ICV-EUiA al Parlament i al Congrés, que seran publicades a la web. Els creadors de l'eina es plantegen ampliar el nombre de lleis esmenables en el futur a les d'altres partits o governs. La tercera funció principal serà consultar l'oficina de transparència, que recollirà les dades econòmiques de l'organització: agenda, pressupostos de campanya, etc.

Tots els comentaris, propostes i esmenes que facin arribar els ciutadans i superin els mínims filtres exigits per la coalició –llenguatge no agressiu, coincidència ideològica, etc.– es vehicularan a través dels representants d'ICV-EUiA a cada institució. També quedaran publicats a la web per garantir la transparència dels comentaris i de les respostes i per generar el debat amb la resta de persones que hi vulguin participar.

Per construir aquest mecanisme de comunicació amb la ciutadania, els ecosocialistes s'han basat en experiències prèvies, especialment d'associacions cíviques. També s'han emmirallat en altres partits polítics, com Compromís, i en algunes campanyes prèvies que la mateixa coalició ja ha anat desenvolupant els darrers anys.

Tot i que encara és només una idea, ICV-EUiA treballa perquè la propera gran llei en què puguin treballar els ciutadans a través de la web sigui la de pressupostos. Una possibilitat que no descarten tot i les dificultats per vehicular les esmenes a una llei tan àmplia com aquesta. A més, no disposaran de gaire temps per testejar la web, ja que el debat de pressupostos començarà previsiblement d'aquí a tres setmanes, ja que el conseller d'Economia va anunciar que el Govern els aprovaria abans d'acabar el mes d'octubre.

stats