Política 06/07/2015

ICV i EUiA avisen Podem que convocar un referèndum és "irrenunciable" i diuen l'acord per al 27-S és "imminent"

Herrera i Nuet titllen d'acord "històric" i "victoriós" la confluència amb Podem i Procés Constituent per concórrer el 27-S que s'anunciarà "en pocs dies"

Laia Vicens
2 min
Garzón s'ha mostrat satisfet pel pacte a Catalunya i ha pronosticat que servirà per desencallar la "candidatura d'unitat popular" que IU reivindica a Espanya. Segons ell, si IU i Podem arriben a la Moncloa, el referèndum d'autodeterminació de Catalunya estarà més a prop. / ACN

BarcelonaEncara no està tancada, però els líders d'ICV i EUiA han anunciat que "en breu" es farà públic un acord de confluència amb Podem i Procés Constituent per presentar-se conjuntament a les eleccions del 27-S. I aquesta confluència portarà al programa electoral "l'exercici pràctic del dret a decidir en un referèndum", un element "irrenunciable" per als ecosocialistes que permeti canviar "de socarrel" la relació entre Catalunya i l'Estat. Així ho ha assegurat el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, en una roda de premsa amb el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, i el candidat d'IU a les generals, Alberto Garzón.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Herrera ha afirmat que l'acord és "imminent". Una candidatura "que va més enllà de les forces polítiques" i que es presentarà "no per fer fora ningú, sinó per defensar els drets dels ciutadans", han dit. En aquest punt ha criticat que CDC "no és sobiranista envers dels mercats".

Tots han avisat del grau de complexitat de forjar aquesta candidatura, però s'han mostrat convençuts que "serà victoriosa". Almenys així ho creu Nuet, que ha dit que aquest procés va començar ja a Grècia, després a Barcelona (Barcelona en Comú) i a Madrid (Ahora Madrid) i que el 27-S anirà "superbé" a Catalunya. "La cirereta del pastís és que a les generals fem fora Rajoy", ha vaticinat, tot indicant que "la teoria de la bola de neu funciona".

Segons Nuet, aquest "acord històric que canviarà el país" està "molt avançat" i ha vaticinat que podria influir en els resultats de les properes eleccions generals. Si més no, el candidat d'IU a les primàries ha volgut prendre nota de l'experiència dels seus socis a Catalunya per intentar imitar-la a nivell estatal.

La confluència catalana i les generals

Garzón, que ha aplaudit el pacte a Catalunya, ha afirmat que els esforços per assolir la candidatura unitària "són necessaris per a canviar el model de societat" i ha assegurat que sempre són ben rebudes per la població. "El fet que es pugui constituir una candidatura unitària a les catalanes serà altament beneficiós per a l'Estat", ha asseverat, tot beneint "el camí de generositat i intel·ligència política" dels processos de confluència.

De fet, el propi Herrera ha manifestat que l'experiència de la candidatura unitària a Catalunya i els resultats del 27-S "afectaran" al conjunt de l'Estat. "L'escenari català també canviarà coses a l'Estat", ha dit.

Les incògnites: qui serà el líder i quines seran les sigles?

Queda per saber qui liderarà aquesta llista de confluència: Procés Constituent ha proposat el nom de la monja benedictina Teresa Forcades, ICV l'actual cap de files al Congrés, Joan Coscubiela; EUiA ha posat sobre la taula el nom de Joan Josep Nuet i Podem ja fa mesos que va proposar el d'Albano Dante-Fachin. Ara bé, els quatre actors estan buscant una figura de consens que encapçali el projecte de confluència que, de moment, tampoc té nom.

stats