Política 09/01/2012

ICV acusa Mas-Colell de "fanàtic neoliberal" per dir que la pressió fiscal a Catalunya és de les màximes del món

Ortiz creu que la presència de Mas a la cimera de Londres servirà per enfortir el "dogmatisme" del Govern

Acn
3 min
Ortiz, en un moment de la roda de premsa posterior a la seva reunió executiva / ACN

BarcelonaLa portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha assegurat que el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, fa de "fanàtic neoliberal" amb declaracions com les que ha pronunciat aquest dilluns, en què ha afirmat que la pressió fiscal a Catalunya és una de les màximes del món. Ortiz ha considerat que Mas-Colell i CiU continuen amb el seu discurs "dogmàtic". Segons ha comentat, dir que Catalunya lidera la pressió fiscal és una afirmació sense rigor i un "insult a la intel·ligència". La portaveu ecosocialista s'ha mostrat preocupada perquè la presència de Mas a la cimera de dirigents liberals de Londres serveixi per "enfortir el dogmatisme" del Govern perquè no hi haurà, ha dit, contrast d'idees. Tant Andreu Mas-Colell com CiU estan a la dreta del PP, segons la portaveu d'ICV. Segons Ortiz, sembla un acudit per a tota la gent que està patint les retallades a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta manera de fer de CiU i del Govern, segons l'ecosocialista, encara es pot veure reforçada després de la cimera de dirigents liberals que se celebra aquest dilluns a Londres. Ortiz ha recordat que es troben líders de la mateixa corda política que el president de la Generalitat i, per tant, no hi haurà contrast d'idees ni es plantejaran alternatives als ajustos. Des d'ICV, es considera positiu que es faci pedagogia sobre el que implica l'existència d'un estat descentralitzat, però Ortiz ha dit que sembla que la cimera no sigui per canviar les polítiques, sinó per reafirmar-se o endurir-les.

En contra de les mesures de Rajoy

Ortiz ha anunciat que ICV votarà en contra del decret que inclou les primeres mesures econòmiques que ha pres el govern de Mariano Rajoy i que es votarà el proper dimecres al Congrés dels Diputats. La portaveu de la formació catalana ha argumentat que no comparteixen moltes mesures perquè porten a la recessió, a l'atur i al "suïcidi econòmic".

La diputada ecosocialista ha valorat positivament que el PP hagi entès que la situació fa necessari un increment dels ingressos. No obstant això, ha afegit, els ajustos fiscals anunciats són insuficients i millorables. Sobretot, ha dit, perquè l'executiu popular no s'atreveix amb el capital, els especuladors o les sicav. A més, ha criticat el fet que el decret no qüestioni les polítiques erràtiques que es marquen des d'Europa, basades en l'austeritat. Segons Ortiz, els ajustos afecten especialment els sectors més humils: pensionistes i treballadors.

També són un error les mesures referents a l'habitatge, ha dit Ortiz, que ha criticat que es facin esforços per salvar els bancs sense demanar-los contrapartides pel que fa a la fluïdesa del crèdit. La portaveu d'ICV també ha declarat que els objectius de dèficit estan descompensats tal com estan repartits, i són massa durs amb les comunitats autònomes i els ajuntaments.

Tot i la polèmica generada per la decisió del govern de Rajoy que l'Estat supervisi els pressupostos de les comunitats autònomes i la resposta del Govern a aquesta mesura, Ortiz creu que el PP i CiU tenen una completa coincidència ideològica, i aquesta aliança és la que els porta a pactar els pressupostos.

Deslleialtat amb els ajuntaments

La portaveu ecosocialista ha acusat la Generalitat de deslleialtat amb els ajuntaments catalans per haver ajornat el pagament de 112 milions per a escoles bressol per problemes de tresoreria. Segons Ortiz, és deslleial i "inacceptable" el fet que no es paguin aquests diners. I ha recordat com el Govern va parlar de morositat de l'Estat quan aquest va anunciar que no pagaria el fons de competitivitat o els diners de la disposició addicional tercera. Ortiz ha assenyalat que ICV exigirà lleialtat institucional a la Generalitat i li reclamarà que prediqui amb l'exemple.

Suport a la consulta sobre les retallades

La portaveu d'ICV ha reiterat el suport de la seva formació a la consulta popular sobre les retallades que han plantejat els sindicats. Segons Ortiz, ICV es reunirà en els propers dies amb els representants sindicals per conèixer la lletra petita de la consulta, però ha afegit que veuen amb bons ulls la iniciativa.

stats