Política 01/06/2014

ICV, sobre els Mossos: “El que està passant va més enllà de la llei i una mica més”

El diputat ecosocialista David Companyon exigeix la compareixença del conseller d'Interior perquè doni explicacions per les identificacions massives d'aquest dissabte

Ara / Acn
2 min

BarcelonaEl diputat ecosocialista David Companyon ha reclamat aquesta nit la compareixença "urgent" del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, perquè doni explicacions al Parlament sobre les identificacions massives que han fet els Mossos d'Esquadra aquesta nit en acabar la manifestació en defensa de Can Vies que va tornar a desembocar en enfrontaments entre manifestants i policia. "El que està passant va més enllà de la llei i una mica més", ha conclòs Companyon, que insinuava així que la policia catalana ha actuat amb mètodes de legalitat dubtosa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Coordinadora contra la Tortura ha denunciat les identificacions massives i que els Mossos enregistressin imatges dels manifestants retinguts sense el suport d'un advocat. Companyon ha lamentat que el titular d'Interior "reprodueixi amb escreix anar més enllà de la llei i una mica més", una frase que ha atribuït a l'exconseller Felip Puig.

Mesures "il·legals"

Companyon i l'advocat Andrés Garcia Berrio, de la Coordinadora Catalana contra la Tortura, han parlat de "retenció il·legal" i han anunciat mesures legals si no "s'aturen" aquestes pràctiques. Companyon i Garcia Berrio han parlat amb el responsable de l'operatiu per debatre el mètode. En acabar i parlar amb la premsa, Companyon ha demanat que el conseller comparegui a la comissió d'Interior de forma "ràpida i urgent" per explicar els fets d'aquest dissabte a la nit. "Determinades pràctiques s'han aturat per les intervencions dels advocats" cap al tard, assegura amb referència a aquestes filmacions que afirmen que s'han dut a terme.

Garcia Berrio ha assegurat que alguns manifestants els han avisat que se'ls gravava amb determinades peces de roba en el moment de ser identificats, cosa que considera que és "una exigència de prova que cal davant d'advocat" i a la qual haurien tingut "dret a negar-se". Ha lamentat la "retenció il·legal" perquè no es pot vincular la marxa d'algú a una gravació i per això ha avisat que si no s'aturen aquestes mesures emprendran "accions legals". "Ja n'hi ha prou d'una brigada mòbil al marge de la llei".

Un cop han identificat els manifestants, alguns dels quals s'han endut en furgó, els Mossos han marxat de la cruïlla entre Gran Via i Rocafort, un fet que els manifestants han celebrat a crits de "El pueblo unido jamás será vencido". Han optat per continuar la marxa, ja en nombre molt reduït, fins a Can Vies i un cop a Sants, sense arribar a l'immoble a mig enderrocar, han girat en direcció a la comissaria de les Corts.

stats