Política 13/07/2013

ICV recorda al PSC que "la cultura federal del segle XXI ha d'assumir el dret a decidir"

El secretari general d'Iniciativa lamenta que els socialistes no hagin exigit abans tenir veu pròpia a Madrid

Acn
2 min
El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, aquest dissabte / ACN

Castellnou del BagesEl secretari general d'ICV, Josep Vendrell, s'ha mostrat sorprès pel fet que el PSC no assumeixi el dret a decidir i negociï ara un protocol amb el PSOE que els permeti tenir veu pròpia a Madrid. Fa set o vuit anys, explica, "hauria estat una proposta interessant", però actualment, afegeix Vendrell, la societat catalana està "en una altra fase". El líder d'Iniciativa assegura que "la cultura federal del segle XXI ha d'assumir el dret a decidir", perquè en l'actual context de relacions entre Catalunya i Espanya "el dret a l'autodeterminació és l'única via possible per resoldre el conflicte". Vendrell emplaça el PSC a sumar-se a favor del dret a decidir i "acabi amb la seva ambigüitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vendrell ha fet aquestes declaracions mentre a Madrid el comitè federal del PSOE aborda aquest dissabte el nou protocol de relacions entre el PSC i el PSOE, una fórmula que ha de donar veu pròpia als socialistes catalans sense trencar l'estratègia del grup. L'acord ha de permetre que el PSC disposi de capacitat de maniobra en les qüestions que afecten directament Catalunya.

El secretari general d'ICV lamenta que aquest comitè federal del PSOE no arribés abans i assegura que aquesta hauria estat una proposta interessant "els anys 2005, 2006, 2007, 2008 o 2009". Ara, però, diu que la societat catalana ja està en una fase diferent i que la idea de l'Espanya federal és un "anacronisme".

"Sorprèn que una força federalista no assumeixi el dret a decidir", afegeix Vendrell. "No hi ha federalisme del segle XXI ni proposta possible per a Catalunya al segle XXI si no s'accepta clarament el dret a decidir i el dret a l'autodeterminació". Aquesta és, diu Vendrell, l'única sortida "després del cop de porta del Tribunal Constitucional a les legítimes aspiracions de Catalunya".

El líder dels ecosocialistes emplaça el PSC a unir-se a tots els òrgans en favor del dret a decidir i insta els socialistes a "prendre nota" de les relacions "entre iguals" d'ICV amb Izquierda Unida. "Assumim la plurinacionalitat de l'Estat i l'exercici del dret a decidir. La cultura federal del segle XXI ha d'assumir el dret a decidir".

stats