Política 28/06/2012

ICV no vol que els jugadors de 'la roja' cobrin primes si guanyen l'Eurocopa

Els ecosocialistes presenten una proposta al Congrés per evitar un pagament "incomprensible" en temps de crisi

Acn
2 min

Madrid @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } ICV ha registrat aquest dijous al Congrés dels Diputats una proposició no de llei que reclama que els jugadors de la selecció espanyola no cobrin primes per guanyar l'Eurocopa. En declaracions a l'ACN, la diputada Laia Ortiz ha explicat que considera "incomprensible" que en un moment de crisi en què l'executiu espanyol retalla totes les partides, els jugadors de 'la roja' s'embutxaquin 300.000 euros cadascun. Segons ICV, sumant tots els jugadors i l''staff' tècnic, les primes podrien arribar a costar entre 8 i 10 milions d'euros. ICV també vol que es garanteixi que aquests diners tributen a l'Estat perquè "no pot ser que acabin tributant en altres països per fer evasió fiscal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposició recorda que l'actual situació de crisi, amb la prima de risc en "una escalada constant", amb "retallades que estan afectant de manera irreversible la majoria dels serveis públics del país" i amb "una situació de desocupació desbocada", resulta "inacceptable" que els jugadors de la selecció espanyola ingressin primes per la seva participació a l'Eurocopa.

Segons Ortiz, "és incomprensible que mentre ahir s'estaven retirant del finançament públic els medicaments més bàsics per a la ciutadania" els jugadors de futbol rebin aquestes quantitats de diners públics" i, per tant, el Congrés hauria de debatre sobre la necessitat de "renegociar" aquests pagaments i "replantejar-se si en un any com aquest s'han de pagar més de 300.000 euros per jugador".

"Creiem que és obscè, en aquest moment en què tothom pateix les conseqüències de la crisi econòmica i hi ha necessitats socials, que estiguem parlant d'aquestes xifres astronòmiques en la retribució dels jugadors", ha dit.

Al text, ICV destaca que els jugadors de la selecció ja són un "col·lectiu privilegiat amb sous desorbitats als seus clubs respectius" i, per tant, "sembla lògic que davant l'agreujament constant de la situació i de les finances públiques el govern intervingui per evitar el pagament injustificat" d'aquestes primes.

Control perquè tributin a l'Estat

A més, els ecosocialistes recorden que a l'última Eurocopa els jugadors ja van tributar a Àustria per aconseguir que l'impost fos només fos del 20% del total, en comptes del 43% que els tocaria pagar a l'Estat, i al Mundial de Sud-àfrica van intentar acollir-se al Conveni de Doble Imposició per tributar al 21%. Si tributessin a l'Estat per les primes guanyades en aquesta Eurocopa, haurien de pagar el 52% dels ingressos.

Per tot plegat, i tenint en compte que la Reial Federació Espanyola de Futbol és una entitat d'utilitat pública amb pressupostos controlats pel Consell Superior d'Esports, la proposició no de llei reclama que es faci un "estricte control fiscal per garantir que el 100% de les primes rebudes pels components de la selecció espanyola tributen a l'Estat".

stats