CANVI DE CICLE
Política 03/08/2014

Els sobiranistes d’ICV recriminen a la direcció els dubtes entorn del 9-N

Els àmbits de fet nacional i de política lingüística del partit reclamen a la cúpula que defensi amb més fermesa el dret a decidir i que es posicioni pel 'sí-sí' a la consulta

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl 9-N és cada cop més a prop i els dubtes sobre el paper d'ICV en la consulta no només no s'esclareixen, sinó que creixen. Així ho detecta i ho lamenta el sector més sobiranista del partit, agrupat en els àmbits de fet nacional i de política lingüística. És per això que ha decidit deixar-se veure i exigir a la direcció que es mulli pel 'sí-sí', convoqui ja la consulta interna per ratificar aquest posicionament i defensi sense fissures l'exercici del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer pas el van fer de cara endins. Tots dos àmbits es van reunir el 28 de juny a Lleida, on van aprovar una resolució –a què l'ARA ha tingut accés– on consideraven que ICV ha de fer un pas més en l'eix nacional i mullar-se. Consideren que el fet de no fer-ho fa perdre suports al partit. Per això, apostaven per posicionar-se pel 'sí-sí' a la consulta, una opció que permetria als federalistes seguir demanant una federació posterior entre iguals amb l'estat espanyol, i demanaven a la cúpula que descartés una tercera via, deixessin de sortir veus contràries a la independència i que convoqués ja la consulta interna per ratificar el vot del 9-N.

Des de llavors, res de res. I encara passos enrere. Tots dos àmbits denuncien que en l'últim ple la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va desoir el que havien pactat i va ordenar un suport parcial a una moció del PSC sobre l'aranès. La por de votar junt a CiU i ERC, lamenten tots dos àmbits en un comunicat, "pot fàcilment condemnar el partit a la marginalitat política". Després de la confessió de Jordi Pujol, a més, tenen por que això s'aguditzi. "No pots votar amb tacticisme i segons qui surti a la foto", lamenta la responsable de l'àmbit de fet nacional, Teresa Mira.

I no sols això. Mira apunta que, mentre el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, defensava fa un any fer ús de la desobediència civil, si calia, per fer la consulta, ara el partit reclama que aquesta consulta ha de tenir "plenes garanties democràtiques". Per això, tots dos àmbits exigeixen que es defensi que el dret a decidir no es pacta, s'exerceix, i han començat una campanya interna i externa per defensar el 'sí-sí' per a ICV. Part de la direcció, però, propugna votar 'sí' a la primera pregunta i donar llibertat a la segona.

Al seu torn, José Luis Atienza, responsable del grup de federalistes d'ICV, manté que es posicionarà un cop es convoqui en ferm la consulta del 9-N.

stats