FISCALITAT
Política 06/06/2012

ICV vol canviar les retallades per impostos als rics i als que contaminen

Roger Tugas
1 min

BARCELONA."Que pagui més qui té més i qui contamina més". És la recepta d'ICV per evitar les retallades, segons va explicitar ahir el seu secretari general, Joan Herrera, en la presentació d'una bateria d'iniciatives legislatives per incrementar la pressió fiscal sobre les rendes altes i la indústria contaminant. Els ecosocialistes calculen que les mesures reportarien 2.243 milions extres, cosa que permetria de sobres que el Govern es fes enrere en els ajustos en educació i sanitat i en les noves taxes i copagaments, que comptabilitzen en 1.391 milions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La iniciativa que reportaria més ingressos seria la reducció d'un 10% del frau fiscal (que caldria abordar coordinadament amb l'Agència Tributària), seguida de la recuperació de l'impost de successions a nivells previs al tripartit o un impost als dipòsits bancaris que CiU i PP ja han vetat dos cops aquesta legislatura.

"ICV-EUiA ha tingut una actitud responsable en parlar del pacte fiscal. [...] Demanem a CiU la mateixa responsabilitat per parlar del pacte social", va exigir Herrera, que defensa que, mentre que el nou finançament no atorgaria més recursos fins d'aquí "dos o tres anys en el millor dels casos", les seves mesures fiscals podrien aportar oxigen ja a la tardor si el Parlament hi dóna llum verda.

No és condició per al pacte fiscal

El líder ecosocialista, però, va deslligar la negociació del pacte fiscal de la bateria de propostes, ja que la seva única condició és que els recursos nous del finançament es destinin a polítiques socials. Va exigir només diàleg per evitar "l'exclusió social" i va enviar un dard a PSC i ERC: "De vegades ens trobem massa sols fent oposició".

stats