POLÍTICA
Política 18/04/2011

ICV alerta que els compromisos davant d'Europa poden agreujar la situació de les finances catalanes

El senador Saura demana que es reuneixi la Comissió Bilateral Generalitat-Estat perquè el pacte per l'euro podria afectar competències catalanes. Saura també demana una trobada de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics per discutir l'afer del fons de competitivitat

Redacció
1 min

BarcelonaEls compromisos que l'Estat espanyol adquireix amb la Unió Europea poden perjudicar Catalunya, si es pacten retallades que en últim terme ha d'aplicar la Generalitat. Aquesta és la tesi del senador Joan Saura, que ha demanat una reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat per adoptar una posició comuna. El senador d'ICV també creu que cal convocar la Comissió Mixta d'Afers Econòmics per establir la concreció i aplicació dels recursos del polèmic fons de competitivitat del 2011. Saura va ser l'encarregat de les relacions entre Espanya i Catalunya en l'anterior govern tripartit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el grup d'Entesa al Senat, un acord a nivell europeu s'ha de pactar abans amb les comunitats autònomes perquè pot derivar en retallades pressupostàries en àrees gestionades per la Generalitat, o bé en la limitació de les finances catalanes, o en les modificacions dels objectius de dèficit. Saura recorda que l'Estatut, estableix en el seu article 186è que "la Generalitat participa en la formació de les posicions d'Estat davant la Unió Europea, en els afers relatius a les competències o als interessos de Catalunya". El senador ecosocialista explica que entre el contingut del Pacte de l'Euro hi ha acords que afecten les competències de la Generalitat i d'això es deriven conseqüències per a les finances autonòmiques.

Saura també és partidari de reunir la Comissió Mixta (Generalitat-Estat) d'Assumptes Econòmics i Fiscals per concretar el sistema de finançament, les relacions fiscals entre les dues administracions i acordar la contribució a la solidaritat i als mecanismes d'anivellació. Amb aquesta trobada, Saura vol desbloquejar la situació que ha provocat la negativa del govern espanyol a retornar a Catalunya els 1.450 milions corresponents al fons de competitivitat.

stats