Microsites Diada 2016 23/08/2016

ICV obre un conflicte amb Colau per la seva defensa de la Diada

L’alcaldessa sospesa participar-hi per “defensar la sobirania” de Catalunya

Sara González
3 min
L’alcaldessa Ada Colau durant un ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona. Ahir va defensar que hi ha motius per participar a l’acte de l’ANC.

BarcelonaL’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sospesa participar en la manifestació de la Diada convocada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Tot i que l’any passat no ho va fer escudant-se en l’argument que havia de preservar el seu perfil institucional -el mateix motiu pel qual Artur Mas tampoc hi va participar mentre era president-, la líder de Barcelona en Comú sí que veu aquest any raons de pes per fer-hi acte de presència. “Hi ha més motius per ser-hi que no per no ser-hi”, va assegurar ahir en una entrevista al 3/24, sense aclarir si finalment hi assistirà o no. Però el posicionament va caure com una galleda d’aigua freda a ICV, que no va dubtar a obrir un conflicte intern expressant públicament que la majoria dels votants dels comuns no se senten cridats a participar a la manifestació de l’ANC.

L’alcaldessa va dir que cal sortir al carrer per defensar “la sobirania de Catalunya, els drets socials i nacionals i les institucions catalanes” al marge de les diferències que puguin tenir els comuns amb el full de ruta independentista. I és que, segons Colau, els motius que han fet sortir els catalans al carrer en els últims anys “continuen intactes” i fins i tot agreujats per la “judicialització inacceptable” que el govern espanyol ha fet del procés sobiranista i l’amenaça d’inhabilitació que plana sobre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Resposta contundent

Des d’ICV, però, que juntament amb Lluís Rabell van assegurar la setmana passada que no tenien cap intenció de participar a la manifestació, van replicar poques hores després les paraules de Colau. “Tinc la impressió que la immensa majoria de votants de Catalunya Sí que es Pot, En Comú Podem i Barcelona en Comú no se senten cridats a participar en una manifestació que aposta per un full de ruta unilateral i per donar un suport claríssim al president Puigdemont”, va etzibar el portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, en una entrevista a la SER.

El dirigent ecosocialista va subratllar que dins dels comuns hi ha un rebuig “unànime” al full de ruta independentista que defensen Junts pel Sí, la CUP i el Govern presidit per Carles Puigdemont. Però encara va anar més enllà i va atribuir la predisposició de l’alcaldessa a assistir a l’acte de l’ANC al fet que necessita tant ERC com la CUP per governar l’Ajuntament. “Si es tenen només 11 regidors d’un total de 41 cal nedar i guardar la roba, és normal”, va sentenciar.

Amb tots els arguments que Colau va posar sobre la taula, BComú debatrà entre finals d’agost i principis de setembre quin és el seu posicionament com a organització, tot i que un dels seus dirigents, Gerardo Pisarello, ja va avançar que el partit tindria com a representants a la manifestació membres del govern municipal. Rabell i els ecosocialistes han argumentat els últims dies que no hi participaran perquè entenen que l’ANC demana una “adhesió” al full de ruta independentista i unilateral del Govern. “Encara que no m’adhereixi al full de ruta, el primer és el primer”, va assegurar l’alcaldessa, que va recordar que Catalunya viu “en un moment de reivindicació”.

Podem Catalunya, per la seva banda, sí ha donat suport al posicionament de Colau. "Ada Colau és una figura institucional i em sembla que l'argumentació i l'explicació que va donar és molt coherent amb allò que ha dit ella i amb el que expressa l'espai polític", ha assegurat en declaracions a la SER aquest dimarts el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin. Al seu parer, és la "polèmica plebiscitària" la que no deixa veure "els espais de trobada" entre els sobiranistes. El conflicte en el si dels comuns, doncs, està servit.

ERC fa una crida als ‘comuns’

L’ANC va celebrar el posicionament de Colau a través de Twitter: “Benvinguda, Ada Colau! T’hi esperem per defensar junts les institucions catalanes”. ERC, amb qui l’alcaldessa de Barcelona va reconèixer que tenia “coincidències programàtiques” però també tibantors, va aprofitar les paraules de Colau per demanar la implicació d’altres dirigents dels comuns a la Diada. El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, va instar el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i els regidors Gerardo Pisarello i Jaume Asens a sumar-se a la manifestació per exhibir l’“hegemonia” del procés.

stats