TROBADA D'ELECTES LOCALS ECOLOGISTES
Política 09/06/2012

ICV insisteix en l'espai verd després del fracàs d'Equo

Roger Tugas
2 min
Joan Herrera (ICV), Mònica Oltra (IdPV), Jordi Guillot (ICV) i David Abril (IV) en una trobada recent de les direccions dels tres partits.

BARCELONA.El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va firmar fa set mesos un protocol de relacions amb l'emergent partit Equo, que havia de ser el referent espanyol que els ecosocialistes feia temps que buscaven. Les exigències dels seus socis d'EUiA, però, van forçar que ICV s'aliés en les estatals del 20-N amb IU, amb qui ha tingut una relació convulsa. A més, el fracàs d'Equo -que ha quedat fora del Congrés i el Parlament andalús- ha deixat l'aliança amb la nova formació en punt mort. Però s'ha fet també evident que on hi ha possibilitats de fer forat és als Països Catalans. És per això que ICV busca els seus aliats ecosocalistes valencià i balear i enfortir els vincles que els uneixen com a base per construir una aliança política d'esquerres autonòmiques alternativa a IU i paral·lelament vehicular un espai d'esquerra verda en l'àmbit dels Països Catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els puntals dels dos projectes són Iniciativa del Poble Valencià (IdPV) -integrant de Compromís- i Iniciativa Verds (IV) de Mallorca -aliats al seu torn amb els sobiranistes del PSM-, partits escindits d'IU amb qui avui ICV organitza una trobada de càrrecs electes per compartir experiències i formació, uns terrenys en què els catalans porten avantatge. A la jornada hi han convidat també la Chunta Aragonesista, amb qui tenen constituïda la plataforma Espai Plural, que té voluntat d'estructura política en l'àmbit de l'Estat i en què participen puntualment altres forces com Nueva Canaria i partits bascos i gallecs.

Candidatura per a les europees

Els membres d'aquest Espai fan reunions periòdiques i seria amb tota probabilitat la base de l'aliança per constituir una candidatura per a les europees del 2014 si es desestimés definitivament l'acord amb la IU de Cayo Lara. "Cal bastir un Espai Plural amb les forces de referència en cada territori que ens faciliti que els resultats obtinguts fins ara no decebin en unes europees", defensava IdPV en la seva ponència política del congrés de l'abril. IV fa la setmana vinent el seu conclave i aprovarà un document que afirma: "Espai Plural és un excel·lent instrument [...] que s'ha d'impulsar amb força si volem disposar el 2014 d'una candidatura europea unitària i útil [fora d'IU]".

ICV no es mulla -"Anem estrenyent llaços i ja ho veurem", expliquen-, però el seu protocol de relacions explicita que "Equo i ICV acudiran conjuntament a les eleccions europees". I de fet els valencians i els balears són els referents valencià i balear d'Equo, independentment del futur del partit estatal.

Malgrat tot, aquest projecte no és incompatible amb el fet de seguir impulsant l'Institut Triangle de Mar Blava, un espai més simbòlic que agrupa les esquerres verdes dels Països Catalans. Fins ara era liderat per la fundació d'ICV, però pròximament serà compartit amb les d'IdPV i IV, i hi participen també els Verds d'Andorra, Europe Écologie de la Catalunya Nord i Sinistra Ecologia Libertà de l'Alguer. Organitzen també jornades de formació unitàries i aquesta setmana presentaran una web conjunta amb informació dels partits ecosocialistes i la societat civil dels Països Catalans.

stats