Política 03/04/2015

ICV aprova un full de ruta que nega el suport per governar Espanya als partits que no acceptin fer un referèndum

Herrera planteja reunions bilaterals amb les organitzacions polítiques i socials i adverteix que els ecosocialistes no avalaran unes plebiscitàries

Acn
5 min
Joan Hererra, en una entrevista a l'ACN / ACN

BarcelonaICV ja té un full de ruta propi per encarar el cicle electoral que comença amb les eleccions municipals i que tindrà en el 27-S i les eleccions generals el punt culminant. En una entrevista a l'ACN, el coordinador nacional del partit, Joan Herrera, explica que el Consell Nacional del cap de setmana passat va donar el vistiplau al "pacte per la democràcia" que aviat faran arribar a partits i entitats. Es tracta d'un document que compromet els seus signants a no renunciar al referèndum sobre el futur de Catalunya i a no donar suport a cap partit espanyol que no accepti l'exercici pràctic del dret a decidir. Els ecosocialistes no avalaran, en cap cas, el caràcter plebiscitari d'unes eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pacte per la democràcia, al qual ha tingut accés l'ACN, té tres punts que ICV vol acordar amb CiU, ERC, EUiA, CUP, Procés Constituent, Podem i, "fins i tot", el PSC. "Demanem el compromís de no donar suport a les forces estatals que no acceptin l'exercici pràctic del dret a decidir", explica Herrera. Els ecosocialistes estan convençuts que el referèndum o la consulta són les úniques vies de reconeixement internacional del nou estatus de Catalunya, ja sigui la independència o l'estat lliure associat que ells plantegen.

Les enquestes preveuen majories "ajustades" al Congrés dels Diputats després de les properes eleccions, i Herrera està convençut que aquesta situació genera una "oportunitat" perquè els partits polítics catalans influeixin sobre el futur executiu de l'Estat.

El segon punt del "pacte per la democràcia" és l'obertura d'un procés constituent "per establir noves regles que canviïn allò que avui desfigura la democràcia, com la profunda desigualtat i el segrest de les decisions econòmiques per part de les grans empreses". ICV planteja el 27-S i les properes eleccions al Congrés com l'inici d'un procés constituent en el qual "es repartiran noves cartes".

No renunciaran a participar en la definició de les noves regles del joc, encara que rebutgin el plebiscit del 27 de setembre. Ara bé, mentre es debati el procés constituent, ICV tampoc no renunciarà a canviar les majories de govern a Catalunya. "Els partits d'esquerra ens ho haurem de fer mirar si no som capaços de construir una alternativa amb la feblesa que té CiU. ICV, Podem, però també ERC", opina.

El tercer punt del document aprovat pel Consell Nacional d'ICV planteja la necessitat d'impulsar un "pla de rescat social" des de tots els nivells administratius, començant pels governs locals. Fa algunes setmanes que l'executiva ecosocialista va presentar els deu compromisos principals d'aquest pla: la creació d'ocupació a partir d'una "economia social verda", l'impuls d'una llei per "al treball digne", l'aprovació de la renda garantida de ciutadania, la lluita contra la pobresa energètica, el dret a "una segona oportunitat" en matèria d'habitatge, la promoció d'una educació pública "de qualitat", l'enfortiment del sistema públic sanitari, del de pensions, l'ajuda a la dependència i la plena igualtat entre homes i dones.

"Entenem que aquest pacte per la democràcia, que planteja l'exercici de la democràcia mitjançant un referèndum o consulta, és la manera de desencallar el litigi amb l'Estat", subratlla Herrera. D'aquesta manera, les forces polítiques catalanes que defensen el dret a decidir negarien el suport a qualsevol partit amb aspiracions de governar l'Estat que no es comprometés amb el referèndum i, en paral·lel, iniciarien un procés constituent que resolgués les disfuncions econòmiques i socials del país.

En contra de l'opinió d'aquells que diuen que negociar amb l'Estat la convocatòria d'un referèndum no porta enlloc, Herrera recorda que, fins i tot en el full de ruta acordat entre CDC i ERC, es parla d'una negociació amb l'Estat pel repartiment d'actius i passius en cas d'independència. "Nosaltres diem, com deia Alex Salmond fa alguns dies, que hem de negociar una vegada rere una altra l'instrument que ens permet decidir el futur del país, que és una consulta vinculant, legal i acordada", destaca. "La consulta donarà autoritat al procés nacional en el qual estem", conclou.

Els ecosocialistes no se sumaran al full de ruta de CDC i ERC

Herrera avança que demanaran reunions bilaterals amb els partits polítics catalans –excepte amb aquells que estan frontalment en contra del dret a decidir– i també amb les organitzacions socials, per tal de fer-los arribar el full de ruta d'ICV. No es plantegen, per tant, tornar-se a unir a la Taula de Partits per l'Estat Propi, que van abandonar després de la formalització de l'acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras el 14 de gener.

"Nosaltres continuem a la mateixa taula, cadira i sala. No ens hem aixecat. Però hi ha qui ha decidit canviar de taula, cadira i sala i convocar unes eleccions plebiscitàries", afirma. De fet, el preacord de full de ruta al qual han arribat CDC, ERC, AMI, ANC i Òmnium Cultural és, segons Herrera, una "jugada maldestra", que redueix el consens polític perquè fia el procés a la independència i no al dret a decidir. "Ens preocupa que amb una jugada maldestra com aquesta, qui se'n surti sigui el PP i C's i aquells que volen seguir recentralitzant l'Estat", avisa.

A diferència de la proposta de CDC i ERC, el coordinador nacional ecosocialista veu moltes similituds entre allò que proposa ICV i el document de bases per un ampli acord polític i social per la independència, el procés constituent i un paquet de mesures d'urgència, que va presentar la CUP el 21 de març. Amb la CUP, Herrera comparteix la necessitat de continuar junts independentistes i no independentistes –però partidaris de l'autodeterminació de Catalunya–. "Nosaltres treballarem perquè aquesta anàlisi que llegeix la complexitat del país s'acabi imposant, i no pas les anàlisis curtterministes, electoralistes i personalistes", explica.

ICV no té risc de trencar-se

El sector crític d'ICV ha demanat al partit que negociï amb la resta de forces polítiques la possibilitat d'afegir-se, encara que sigui en part, al full de ruta pactat per CDC, ERC i les entitats sobiranistes. Una actitud que no entra en els plans de la direcció ecosocialista, que prefereix tirar endavant el seu propi full de ruta i convidar la resta de formacions polítiques i entitats socials a parlar-ne.

Les tensions sobre el debat nacional han estat presents al si d'ICV des que va començar el procés. Tot i això, Herrera es mostra confiat que el partit "no té risc de trencar-se". "Tinc la sensació que la gent d'ICV hem administrat la pluralitat del partit de manera diferent a com ho han fet altres partits. Nosaltres hem respectat aquesta pluralitat i espero poder continuar treballant amb plena normalitat", indica.

L'aspiració nacional d'ICV

El 28 de febrer, la convenció nacional d'ICV va aprovar de forma majoritària –87% a favor– el document que fixa l'aspiració nacional del partit. Els ecosocialistes no descarten la independència –si així ho decideix la ciutadania en un referèndum–, però plantegen la creació d'un nou estat català "lliure i sobirà" que es mantingui dins l'estructura administrativa d'Espanya. La Generalitat tindria plenes competències i decidiria, 'motu proprio', quines comparteix amb l'estat espanyol i la Unió Europea. El document veu "constituents" però no "plebiscitàries" les eleccions del 27-S i confia que se'n derivi el mandat de redactar una Constitució catalana "igualitària, plural, participativa i paritària".

stats