RELLEU ECOSOCIALISTA
Política 09/04/2016

ICV fa del referèndum el centre de la nova etapa

Gerard Pruna
2 min
Els coordinadors d’ICV, Marta Ribas i David Cid, clouran demà la XI Assemblea Nacional.

BarcelonaRetornar el referèndum a la primera línia de la política catalana. Aquest és un dels principals objectius que s’ha marcat ICV per a la nova etapa que obrirà demà, quan els nous coordinadors del partit, Marta Ribas i David Cid, tanquin la XI Assemblea Nacional, que la formació celebra des d’avui a Barcelona. L’estratègia ecosocialista passa per fer del dret a decidir l’eix sobre el qual pivoti la política catalana i recuperar així la unitat d’acció que, entenen, es va perdre arran de les eleccions del 27-S, quan part del sobiranisme va considerar superada la reivindicació del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta que la direcció d’ICV posarà a debat davant dels 650 delegats del partit, i que després vol traslladar a les formacions i agents socials, és impulsar un “acord pel referèndum” que, seguint com a model el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, serveixi per “superar les divisions” i aplegar en una mateixa taula tots els partidaris del dret a decidir.

Els ecosocialistes rebutgen que aquesta proposta -molt similar a una de les principals mesures del seu programa electoral del 2012- suposi tornar a una pantalla passada perquè, tot i la incertesa oberta després de les eleccions del 20-D, l’escenari a l’Estat “ha canviat”: hi ha prop d’un centenar de diputats al Congrés favorables a un referèndum i també el nou líder de la UGT, Josep Maria Àlvarez, defensa el dret a decidir. A més, confien que amb el temps és multipliquin les veus dins del PSC favorables a una consulta. Un escenari que, amb l’afegit de “les dificultats per dur a terme la desconnexió unilateral”, els ecosocialistes interpreten com una oportunitat per ampliar el suport al dret a decidir a Catalunya i a l’estat espanyol. També a escala internacional: ICV proposa crear un comitè internacional plural que defensi un referèndum i no la independència.

Consolidar les confluències

L’altre gran debat que abordarà el màxim òrgan d’ICV serà la creació d’un nou subjecte polític de les esquerres catalanes que consolidi les confluències i doni continuïtat a la feina que va iniciar-se ara fa tres anys, quan l’anterior assemblea va imposar a la direcció ecosocialista el mandat de treballar per articular una “eina electoral” que unís l’espai progressista i superés la tradicional “sopa de sigles” de l’esquerra. En ple debat sobre com ha de ser aquest nou projecte, l’assemblea d’ICV -que servirà de comiat oficial dels anteriors coordinadors nacionals, Joan Herrera i Dolors Camats- comptarà també amb la participació com a convidats de l’alcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i la vicepresidenta del govern valencià i portaveu de Compromís, Mónica Oltra.

stats