LA MONARQUIA EN CRISI
Política 31/05/2012

IU-ICV i ERC reclamen que s'investigui el rei al Congrés

Ara
2 min
Coscubiela (ICV), Fernández (BNG) i Bosch (ERC) registrant la sol·licitud.

MADRID.Els grups de l'Esquerra Plural -amb IU, ICV, EUiA i Cha-, ERC-RCat i BNG van demanar ahir al Congrés la creació d'una comissió d'investigació sobre la casa reial per introduir-hi mesures de transparència i control, sobretot en els seus comptes, i convertir-la en una "autèntica monarquia parlamentària". És el que perseguia la iniciativa davant el problema d'"opacitat" i "falta de democràcia" de la monarquia, segons denunciava el portaveu d'Esquerra, Alfred Bosch.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent independentista creu que el Congrés no pot ser "un marcià" ni pot ser aliè al que passa al carrer, on l'actuació de la casa reial, com va recordar, està sent qüestionada per casos com la imputació del gendre del rei, Iñaki Urdangarin, en el cas Nóos o el recent viatge del monarca a Botswana per caçar elefants.

Un altre dels signants de la proposta de constituir la comissió, l'ecosocialista Joan Coscubiela, va assenyalar que quan no hi ha transparència en les institucions de l'Estat, "hi ha impunitat", i si hi ha impunitat, "la democràcia se'n ressent i és feble". "Cal pressionar perquè una monarquia parlamentària no es converteixi en absolutista", va defensar, alertant també que la cambra patirà "serioses dificultats de credibilitat si continua emparant l'obscurantisme de la casa reial".

Ricardo Sixto, representant d'IU, va admetre que espera un escàs recorregut per a la proposta a causa del bloqueig que mantenen al voltant de la monarquia "els dos partits dinàstics", en al·lusió al PP i el PSOE, però va subratllar que és un pas important de cara al futur. Sobretot perquè, com va recordar, no fa gaire temps el Congrés vetava qualsevol pregunta que es plantegés sobre el rei i ara la mesa n'ha començat a admetre algunes.

El monarca pot retre comptes

A la falta de transparència hi va insistir també la diputada del BNG Olaia Fernández, que va assenyalar que si bé la Constitució recull que el rei pot disposar lliurement de l'assignació pressupostària que rep, a "enlloc" hi figura que no hagi de retre comptes al Parlament.

Els treballs d'aquesta comissió se centrarien, segons recull la proposta, a analitzar l'actuació de la família reial, que ha causat "expectació" en l'opinió pública des de l'inici de la legislatura, i a plantejar mesures de control parlamentari en les seves activitats.

stats