CONFLUÈNCIA FALLIDA
Política 07/10/2015

IU i Podem trenquen les negociacions per al 20-D

El partit de Pablo Iglesias rebutja la coalició electoral que buscava Alberto Garzón

Ara
3 min
Alberto Garzón i Pablo Iglesias no aniran junts finalment a les eleccions generals.

MadridNo hi haurà acord entre IU i Podem de cara a les eleccions generals del 20 de desembre. Mesos de negociacions van quedar ahir en no res després d’una reunió entre representants de les dues formacions que va durar poc més d’una hora. Una trobada que va certificar el fracàs d’una iniciativa que volia fer-se forat al Congrés bevent de confluències exitoses com les viscudes a les eleccions municipals en ciutats com Barcelona i Madrid. L’encarregat de certificar la defunció del projecte va ser el partit de Pablo Iglesias, que en un comunicat va lamentar “el no definitiu d’Alberto Garzón”, candidat d’IU a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons va explicar el partit morat, els portaveus de Garzón van mantenir ahir com a “requisit irrenunciable” la formació d’una coalició estatal entre IU Federal i Podem, una de les línies vermelles que Pablo Iglesias havia avisat que no traspassaria, conjuntament amb el fet de mantenir Podem com a referència en el nom de la candidatura. En el mateix comunicat, Podem assegurava, en dues ocasions, que les converses buscaven “incorporar Alberto Garzón a la candidatura del canvi”, evitant en tot moment parlar de sumar IU. També insistia que les eleccions municipals del maig van mostrar que “no es tracta de sumar sigles sinó voluntats, idees, projectes i ganes”. El partit d’Iglesias es manté ferm en les seves condicions, però no ha servit de res la pressió sobre Garzón perquè oblidi la marca IU i faci el salt directament a Podem encapçalant la candidatura per Màlaga.

Tot i que les dues formacions van parlar de “clima de cordialitat” durant la trobada, la lluita un cop confirmada la ruptura de les negociacions va ser per qui carregava el mort. Si dilluns el mateix Garzón havia avisat Podem que “la unitat popular no es pot construir a qualsevol preu” i lamentava que volgués que alguns renunciïn “al seu programa de màxims, història i carnet”, ahir, també en un comunicat, IU va culpar Podem del fracàs de les negociacions. De fet, va assegurar que tots dos partits s’havien emplaçat a una nova reunió el 8 d’octubre per buscar un marc d’acord i que “de manera sorprenent i unilateral” el partit morat havia tancat -a mitja tarda i via comunicat- la porta a una entesa.

A l’espera que Garzón n’aporti més detalls avui al Congrés, IU va argumentar que durant la trobada havien exposat el seu rebuig a “la política de fitxatges ad hoc ” i havien apostat per construir una “candidatura d’unitat popular democràtica”. Aquesta opció la voldrien canalitzar a través de la plataforma Ara en Comú, un projecte que trontolla després que alguns dels seus promotors n’hagin marxat, crítics perquè el protagonisme ciutadà ha estat desplaçat per interessos de “les forces polítiques”.

Una porta oberta

Malgrat l’intercanvi de retrets d’ahir i que s’hagin donat per trencades les negociacions, les dues formacions van voler deixar encara una porta oberta a un eventual canvi de posicions. Així, Podem va assegurar que seguirà treballant “en la construcció d’aliances”. També IU, que va defensar que continuarà lluitant els pròxims dies perquè al desembre surti de les urnes “un govern espanyol que combati la pobresa, la desigualtat i la misèria”.

A poc més de dos mesos per a les eleccions generals, i després que els mals resultats de Catalunya Sí que es Pot a Catalunya el 27-S difuminessin l’èxit aconseguit a les municipals, s’esvaeix l’opció d’una confluència àmplia d’esquerres a escala estatal. S’ha de veure, doncs, el pes que poden tenir les dues formacions per separat, si Podem aconsegueix ser decisiu o es desinfla i si IU remunta i evita quedar-se fora del Congrés de Diputats.

stats