Política 28/04/2016

Qui serà el substitut de Chacón? Sánchez empeny Batet a ser la candidata del PSC el 26-J

La dirigent socialista té previst anunciar demà a l'executiva del PSC si farà el pas. Ferraz vol un candidat fort per refer el partit

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Meritxell Batet: “Parlar de reformes normalitzarà una situació que a Catalunya s’ha degradat”

MadridPoques hores ha tardat Ferraz en trobar un substitut a Carme Chacón. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha traslladat a la seva número dos per Madrid el 20-D, Meritxell Batet, que seria la millor aposta ara mateix per refer un PSC que "té moltes dificultats i s'enfronta a reptes importants". L'empeny així a presentar-se a les primàries dels socialistes catalans. Una decisió que Batet prendrà en les "pròximes hores" perquè necessita "reflexionar" i que té intenció d'anunciar en l'executiva del PSC, prevista per demà divendres, un dia abans del comitè federal del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als passadissos del Congrés, Batet s'ha mostrat "sorpresa" per la decisió de Chacón de renunciar a presentar-se a les pròximes eleccions. Ha evitat entrar a valorar quines són les "raons polítiques" que l'han obligat a fer el pas i ha negat que "Chacón estigui fent moviments tàctics" per recol·locar-se si la 'baronessa' andalusa, Susana Díaz, fa el salt a Madrid.

Segons fonts de la direcció del PSOE, Sánchez ha fet a Batet una bona "reflexió política" de la necessitat d'anar a Barcelona, però també li ha transmès que hi ha bons motius per quedar-se a Madrid. Batet és l'actual secretària d'estudis i programes del PSOE i, com a membre tant de l'executiva federal com també militant del PSC, té un peu entre Madrid i Barcelona per fer d'enllaç també a l'executiva del PSC. Va promocionar dins del partit després de donar suport a la candidatura de Sánchez com a secretari general. El líder socialista la va recompensar convertint-la en número dos per Madrid el 20-S, amb la intenció també d'exhibir compromís federal -ha coordinat els treballs de reforma federal del PSOE.

Els altres noms que hi ha sobre la taula

Batet difícilment tindria problemes per situar-se dins del PSC. Però el seu pas sí que suposaria una recomposició de bona part de les llistes dels socialistes catalans, on Chacón havia promocionat el seu equip. El mateix exsenador i regidor de Barcelona Carles Martí, que va anunciar ahir que es volia enfrontar a Chacón en les primàries, havia reclamat Batet com a candidata de consens. "És militant del PSC, catalanista i federalista, ha estat present en l'elaboració de la nostra proposta constitucional, i té atributs per ocupar aquesta responsabilitat", ha dit de Batet.

A més, el líder socialista ha negat estar "temptat" per ser ell el cap de llista el 26-J, però sí que ha admès que sovint ha fet la "reflexió" de fer el salt a Madrid. "M'encantaria compartir una campanya amb Pedro Sánchez i contribuir a canviar Espanya, però ara no ho hauria de fer. No és compatible amb intentar treure Catalunya de l'atzucac", ha argumentat.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat des de RNE respectar els tempos interns, però ha deixat entreveure les seves preferències al respecte. En cas que Chacón Carles Martí s'haguessin enfrontat en les primàries, Iceta ha dit que l'exministra estava "molt millor situada" que Martí. "No ho hagués dit en públic per no condicionar els militants", ha confessat, i ha afegit que Martí té una "trajectòria política" reconeguda i que "és un nom a considerar", tot i que creu que "n'hi haurà d'altres". Martí va fer un pas endavant per ser cap de llista en cas que no hi hagués un candidat de consens.

L'exsenador, però, ha replicat a Iceta que encara no ha decidit si presentar-se a les primàries. En declaracions a Rac1, Martí ha dit que no sabia que Chacón acabaria renunciant quan va postular-se per ser el cap de llista. "Si no hi ha altres candidatures, estic disposat a parlar-ne", ha dit.

Pere Navarro aixeca el dit

Qui també ha aixecat el dit per encapçalar la llista és l'exprimer secretari del PSC Pere Navarro. En declaracions a EFE, Navarro s'ha posat a "disposició" del partit per "tot allò que faci falta", ja sigui per liderar la candidatura o per formar-ne part. Navarro ha dit que pot ser "útil al Congrés" aquesta legislatura.

Les raons de Chacón

Iceta ha revelat que Chacón li va dir ahir al vespre que "no volia formar part" de la candidatura del PSC" i que tampoc concorrerà en cap altra llista. "Crec que ja feia temps que hi donava voltes", ha afirmat, i ha insistit que la decisió no té marxa enrere perquè al darrere hi ha "raons sòlides i meditades" que en cap cas són fruit de la improvisació. "La vaig entendre, em té al seu costat", ha dit.

El primer secretari del PSC ha assegurat que si Chacón renuncia a estar a les llistes "no és per no batallar", sinó "perquè creu que té altres coses per fer". "És una decisió en plena llibertat", ha dit.

Iceta ha afirmat que Chacón no deixa la política ni l'executiva del PSOE ni del PSC. "La decisió de no formar part de la candidatura no implica deixar d'estar compromesa amb el partit", ha assegurat el líder dels socialistes catalans.

A banda del cas concret del PSC, Iceta ha apostat perquè les llistes "no es moguin massa".

Pedro Sánchez diu que Chacón deixa "la vida parlamentària" però no la política

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha explicat que Chacón seguirà sent membre de la seva executiva, on ocupa la secretaria de relacions internacionals, tot i que deixa "la vida parlamentària" i no concorrerà en les llistes per les eleccions del juny. En declaracions a la SER, el líder dels socialistes ha atribuït la decisió de Chacón a "motius personals".

stats