Política 31/01/2015

Iceta: "Necessitem que Pedro Sánchez sigui ja president d'Espanya per recuperar el diàleg"

El primer secretari del PSC assegura que el projecte del socialisme espanyol per donar encaix a Catalunya a l'Estat passa per la via federalista

Salvador Almenar
2 min
Miquel Iceta, durant la seva intervenció en la convenció autonòmica del PSOE que s'està celebrant a València. / ARA

ValènciaEl líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dissabte que "Catalunya no pot esperar més" i "necessita que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, "sigui ja president d'Espanya" perquè a la "mancança" del diàleg que existeix entre el president Artur Mas i el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, i per tant entre Catalunya i Espanya, "la substitueixi el diàleg, a la mancança d'acord la substitueixi l'acord i a la mancança de pacte la substitueixi el pacte".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari del PSC, que ha participat en la inauguració de la convenció autonòmica que el PSOE celebra aquest cap de setmana a València, ha fet un repàs de la situació que viu Catalunya i ha reivindicat el paper dels socialistes catalans com una alternativa entre "aquells que volen marxar" i aquells que "volen negar que existeix un problema". En al·lusió a la mancança de diàleg entre Mas i Rajoy, el líder socialista ha dit que si no són capaços de seure a negociar per buscar una solució a Catalunya "cal que els fem fora i quan abans millor".

Iceta ha defensat la proposta federalista del PSC que, segons ha dit, la va assumir també el PSOE en l'anomenada 'Declaració de Granada'. "Això ja ho vam parlar a Granada i no cal revisar-ho", ha assegurat Iceta en referència a la solució que proposa el PSOE per donar encaix a Catalunya dins l'estat espanyol. "Ara cal parlar del federalisme de veritat. Que és el federalisme de les persones, dels serveis públics, dels ciutadans que lliurement s'associen per fer una societat millor. Eixe és el federalisme que ens mou", ha dit.

I per poder posar-ho en pràctica, ha assegurat, "necessitem una altra forma de governar. Necessitem a Pedro Sánchez com a president del govern d'Espanya, ja. Catalunya no pot esperar". Miquel Iceta considera que amb Sánchez a la Moncloa "la mancança de diàleg, acord i pacte" que existeix entre els presidents de Catalunya i Espanya la substituiria "el diàleg, l'acord i el pacte" que existiria amb dos socialistes governant la Generalitat i el govern espanyol.

Reforma constitucional

Moments abans de participar en la convenció autonòmica del PSOE, Miquel Iceta ha assegurat que el PSOE "ha fet un esforç molt gran per definir una reforma constitucional que servirà per arreglar les disfuncions de l'estat de les autonomies", però que també "proporciona elements per solucionar els problemes que des de Catalunya s'han plantejat". "Problemes que són de tipus competencial, de reconeixement de singularitats, problemes de recursos -cal modificar el finançament autonòmic- i també com tenir un Senat que sigui realment territorial", ha enumerat. El primer secretari del PSC ha dit, però, que sobre tots aquests aspectes el PSOE ja es va pronunciar i ja va plasmar els seus plantejament en la 'Declaració de Granada' i "no hi ha cap motiu per revisar-ho".

ventar ". Preguntat per si considera que el PSOE hauria de concretar aspectes clau de la reforma de la Constitució que proposa i que podrien tenir incidència en les eleccions del 27 de setembre com el reconeixement de Catalunya com a nació o el finançament autonòmic, Iceta ha dit que "també proporciona elements per

stats