Política 26/08/2016

Iceta: "No puc descartar que la via canadenca caigui de la ponència"

El president del PSC, Àngel Ros, aposta per un tripartit d'esquerres a la Generalitat però sense ERC

Ara
3 min
Miquel Iceta, durant l'entrevista al 3/24.

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que no pot "descartar que la via canadenca caigui de la ponència" del congrés després que dirigents del partit hagin demanat que se suprimeixi del que ha de ser el full de ruta de la nova etapa del partit. En uns entrevista al 3/24, Iceta ha admès que hi ha un debat "obert" dins el partit i que, per molt que ell defensi la inclusió d'un referèndum acordat en cas que la reforma constitucional fracassi, són la resta de membres del partit els que acabaran prenent la decisió en el conclave de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Iceta ha assegurat que entén aquells dirigents del partit que asseguren que "val la pena centrar-se" en allò que es considera la solució sense incloure cap pla B. També ha dit, però, que el federalisme "té moltes respostes a tota mena de problemes" i que, per tant, si "fracassa" la reforma constitucional el federalisme seguirà buscant alternatives acordades.

El primer secretari del PSC ha defensat, a més, que justament els independentistes quebequesos mai han acceptat la via canadenca "perquè no és unilateral".

Sobre la governabilitat a Espanya, Iceta ha subratllat que els socialistes votaran en contra de la investidura de Rajoy i ha pronosticat que la política espanyola es veurà abocada a l'octubre, quan el líder del PP podria intentar-ho per segon cop just després de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre. "En política, el marge de sorpresa sempre hi és", ha afirmat. Amb tot, ha defensat que a hores d'ara no hi ha cap motiu perquè els socialistes canviïn el seu no a un govern del PP.

Ros, a favor d'un tripartit sense ERC

El president del PSC, Àngel Ros, ha assegurat que abordaria la reedició d'un tripartit d'esquerres per governar la Generalitat amb el partit que està construint l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "Evidentment s'hauria de preveure, i pot tenir tota la viabilitat del món".

En una entrevista d'Europa Press, el també alcalde de Lleida ha posat com a exemple el pacte entre socialistes i BComú a l'Ajuntament de Barcelona, que considera que "funciona", i ha tret pit pels governs autonòmics tripartits que ha liderat el PSC, de manera que ha incidit en la viabilitat d'una nova alternativa d'esquerres.

Sobre aquests executius que van formar amb ERC i ICV-EUiA, ha posat en valor la seva gestió i els èxits aconseguits en infraestructures –concretament, en educació, sanitat i obra pública–, i ha lamentat que ara "sembla que els únics que se sentin orgullosos siguin els socialistes".

Reconeix que la irrupció del partit de Colau –al qual estan cridats BComú, ICV, Podem i Equo– "tindrà una incidència electoral" en el graner socialista, però sosté que la solidesa demostrada pel seu partit en les últimes eleccions no els fa témer l'emergència dels comuns en uns futurs comicis catalans.

"S'ha vist que noves esquerres no eren capaces de substituir els socialistes. Això ha quedat demostrat i també es donaria aquí, a casa nostra", ha dit referint-se a les últimes eleccions generals, en les quals Podem no va aconseguir el 'sorpasso' als socialistes que s'havia proposat.

A més, ha advertit Colau de la dificultat de crear un nou partit que encaixi en diferents sensibilitats i visions polítiques i trobi els elements diferenciadors mantenint la solidesa que veu en els socialistes: "A veure si en són capaços".

A qui actualment no preveu en un eventual tripartit és ERC, a la qual veu embarcada en un procés independentista que, segons la seva opinió, distorsiona el mapa polític català, amb un Govern que creu que prescindeix de polítiques socials, econòmiques i culturals. "Ara mateix seria absolutament inviable incloure'ls en un govern d'esquerres", ha sentenciat.

stats