Política 17/09/2016

Iceta defensa "canvis suaus" al PSC enfront de la refundació que abandera Parlon

El primer secretari dels socialistes reivindica la seva experiència com a aval per seguir liderant el partit

Marc Toro
3 min
Miquel Iceta ha rebut el suport de Manuela de Madre, exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, en l'acte de presentació de la seva candidatura a primàries

Barcelona"No ha arribat l'hora de canviar de líder". Amb aquestes paraules va presentar ahir Miquel Iceta la seva candidatura per continuar com a primer secretari dels socialistes. I ho va fer alertant dels "canvis sobtats" que representa el projecte de la seva rival a les primàries del 15 d'octubre, Núria Parlon. "Necessitem canvis suaus, tranquils i consensuats", va dir, i va afegir que val més "reconstruir" el partit que iniciar un procés de refundació, tal com defensa l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. "Si hi ha alguna cosa sòlida en el PSC són els fonaments", va insistir Iceta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Traient pit per haver pogut estabilitzar el partit en dos anys després d'una autèntica crisi interna que va portar Pere Navarro a la dimissió, l'actual primer secretari va demanar el suport per completar el procés de "renovació" interna del partit i per fer-lo "créixer cap enfora, cap a l'esquerra, cap al catalanisme no independentista". "En la tempesta política que travessem a Catalunya i a Espanya", va afegir, "l'experiència és imprescindible".

Una experiència que ahir, al Centre Cívic Urgell del Centre Cultural Teresa Pàmies, van avalar des de Manuela de Madre, exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet –i mare política de Parlon–, fins a l'expresident de la Generalitat José Montilla i l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, que eren entre el públic. El president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l'exministre Josep Borrell també van enviar un missatge de suport a Iceta a través d'un vídeo. Iceta és conscient que el procés de primàries serà disputat i que ha de recollir tots els suports possibles enfront del projecte regenerador de la seva rival.

Parlon, que la setmana passada va presentar la seva candidatura per tornar a fer "útil" el PSC, té al darrere molts alcaldes i càrrecs locals que demanen pas a la vella guàrdia socialista i que reclamen una autèntica modernització del partit per reconnectar-lo amb la ciutadania. "Iceta va estabilitzar la nau d'un avió que queia en picat, però no ens podem conformar a resistir", explica un dirigent favorable a Parlon, i urgeix a "rearmar" el PSC abans que els 'comuns' consolidin la seva nova formació a Catalunya. "Ens cal algú que hagi trepitjat carrer i hagi palpat el que passa a la societat", afegeix un dels alcaldes que farà campanya al costat de Parlon.

L'alcaldessa, que és vista com la candidata més d'esquerres, no ha tingut problemes a oposar-se frontalment al pacte amb el PP a l'Estat, i ha arribat a afirmar que es donaria de baixa en cas que el PSOE facilités un govern popular. L'actual primer secretari, en canvi, ha insinuat recentment que els socialistes s'haurien d'abstenir en cas que Rajoy fes un pas al costat. En el projecte nacional, això sí, comparteixen una proposta de reforma federal de la Constitució. "Amb això anem tots a l'una", assegura el càrrec local favorable a Parlon.

Cap al lideratge compartit

Malgrat que diverses fonts socialistes no descarten "friccions" durant la campanya, Iceta va exhibir ahir 'fair play' definint Parlon com un "actiu molt valuós que cal potenciar" i es va mostrar disposat a pactar-hi i "compartir lideratge" en una "direcció coral" –una proposta que Parlon rebutja–. Va deixar molt clar, però, que no renunciarà a lluitar per la primera secretaria. "Si no hi ha acord possible i es vol canviar de lideratge, no hi haurà altra sortida que votar", va dir.

Manuela de Madre, que va ser ovacionada pel públic quan va prendre la paraula, va arrencar la intervenció dient que "no pot estranyar ni ha d'estranyar a ningú" el seu suport a Iceta, per molt que hagi sigut alcaldessa de Santa Coloma. "Iceta ha comptat i compta amb Núria Parlon, la meva estimada alcaldessa", va argumentar, i va voler enviar un missatge a la candidata: "Li demano, en un moment dificilíssim, que pacti, que sumin, que es posin d'acord […]. Tots dos són necessaris. Que no ens facin escollir".

Si bé l'alcaldessa colomenca també està per un lideratge compartit, rebutja la bicefàlia a l'estil ICV que defensa Iceta. En aquest sentit, pretén oferir al seu rival la presidència del PSC si és escollida primera secretària, tal com explicava ahir en una entrevista a l'agència Efe. A diferència del caràcter "honorífic" de l'actual figura de president, que actualment ostenta l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, la idea de Parlon és dotar el càrrec d'"una part més executiva", de manera que Iceta s'encarregui de coordinar les relacions institucionals del partit i el grup socialista al Parlament. "Una cosa és compartir i l'altra és substituir", va replicar Iceta. El guanyador decidirà els termes de l'acord.

stats