Política 18/10/2017

Iceta considera que no seria una derrota que Puigdemont respongués que no va declarar la independència

Avisa que una reforma constitucional no inclouria el dret a l'autodeterminació

Ara
2 min
Iceta insta Puigdemont a respondre que no hi va haver DUI per evitar el 155

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat avui al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que contesti al requeriment i aclareixi que no es va declarar la independència al Parlament el 10 d'octubre, i eviti així l'activació del 155: "No seria vist com una derrota, sinó com un gest d'astúcia", ha assegurat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Iceta ha afirmat que és obvi que hi ha 2 milions de catalans que són independentistes, però que no són la majoria de la societat catalana tot i que els partits independentistes ho siguin al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha reiterat que no li agradaria que s'apliqués l'article 155 de la Constitució, encara no s'ha pronunciat sobre l'abast d'aquesta eventual intervenció. Ha reconegut que les competències en seguretat les pot assumir l'Estat, però ha sostingut que Puigdemont pot frenar-ho "dient la veritat", que és que no es va produir una declaració d'independència. Per Iceta, el ple del Parlament en què es van aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica va decidir que Catalunya quedava al marge de la Constitució i de l'Estatut i en aquest sentit ha apuntat que l'Estat té mecanismes per "forçar" que tornin a ser vigents.

El dirigent socialista ha opinat que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, no són presos polítics, tot i que opina que els fets del 20 i 21 de setembre no van deixar de ser "desordres" que no es poden equiparar amb un delicte de sedició. Pel que fa a la proposta del president del PP català, Xavier García Albiol, d'il·legalitzar els partits que es presenten a les eleccions amb programes independentistes, Iceta ha contestat que una il·legalització d'aquestes característiques no s'ha de produir "mai". De fet, ha criticat que es compari la situació a Catalunya amb la del País Basc, on candidatures de l'esquerra abertzale van ser il·legalitzades per la seva proximitat a ETA, i també que es facin paral·lelismes amb la dissolució de Iugoslàvia i l'anomenada via eslovena, on van morir 77 persones.

El primer secretari del PSC considera que només mitjançant la negociació es podran conèixer els límits d'una eventual reforma constitucional i ha suggerit que el reconeixement de Catalunya com a nació és possible si no implica que tingui dret a ser un estat sobirà. Ha apuntat que una reforma constitucional no acontentarà tothom i ha vaticinat que els partits independentistes demanaran que s'inclogui el dret a l'autodeterminació en aquesta reforma, cosa que Iceta ha rebutjat.

stats