Política 01/09/2014

Iceta es mostra "absolutament d'acord" amb Ortega i recorda que el Govern "no pot situar el país fora de la llei"

El primer secretari del PSC dóna suport a la vicepresidenta en la reacció contra l'aposta de Junqueras de fer la consulta encara que el TC la tombi

Acn
2 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat "absolutament d'acord" amb les declaracions de la vicepresidenta, Joana Ortega, que aquest dilluns ha avisat ERC que "cap força amb voluntat de govern pot demanar a Mas que actuï al marge de la llei". Així ha reaccionat a l'aposta de Junqueras de celebrar igualment la consulta el proper 9 de novembre encara que el Tribunal Constitucional (TC) suspengui la llei i el decret de convocatòria. "Totalment d'acord amb Ortega, és d'un sentit comú indiscutible. Els governs són els primers garants de l'estat de dret i no poden saltar-se la legalitat", ha assenyalat Iceta, que considera que el Govern "no pot ni té dret a situar el país fora de la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el primer secretari del PSC s'ha mostrat obertament crític amb un govern de Catalunya "que no està a l'altura de les circumstàncies" i un president Mas "amb una estratègia fracassada" a l'hora de donar respostes a la ciutadania sobre l'encaix entre Catalunya i la resta d'Espanya. "CiU està abocant el país a unes noves eleccions anticipades", ha advertit Iceta, que ha assegurat que en la primera reunió de la direcció també s'ha parlat sobre la posada en marxa dels mecanismes per donar resposta a un eventual avançament electoral. Paral·lelament, el primer secretari dels socialisme català ha refermat el compromís del PSC per tal que es pugui consultar els catalans sobre el futur polític del país.

Tres esmenes a la llei de consultes

No obstant això, Iceta ha reiterat que la llei de consultes no serveix per convocar el referèndum del 9-N acordat per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. "La consulta que es vol fer amb la doble pregunta acordada no passa el sedàs de la pròpia llei de consultes i serà recorreguda pel govern espanyol", ha reflexionat en veu alta Iceta, que ha avançat que el PSC presentarà una sèrie d'esmenes a la llei de consultes "per millorar-la" tot seguint el propi dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Les esmenes aniran adreçades, en primer lloc, a incorporar a la llei la previsió que la mateixa pregunta sigui objecte de consulta al Consell de Garanties Estatutàries –en forma de dues esmenes: una de referida a les consultes que pot convocar el Govern i una altra a les consultes que provenen d'iniciatives ciutadanes. Una altra esmena, seguint allò que marca el dictamen, anirà adreçada a reclamar que en el decret de convocatòria hi figuri la competència sobre la qual es justifica la consulta que es vol fer. I en tercer lloc, el PSC proposarà en forma de disposició addicional que la modalitat del vot anticipat en dipòsit es doti de més garanties.

Pujol al Parlament

Finalment, Miquel Iceta s'ha mostrat complagut que CiU voti finalment a favor de la compareixença de l'expresident Pujol al Parlament per donar explicacions de la seva herència irregular. "Es tracta d'un cas molt greu i que no hauria de transformar-se en una batalla partidista. Celebro que CDC s'uneixi a la petició", ha afirmat el primer secretari del PSC. "Per nosaltres, la confessió de Pujol amaga més del que explica i hi ha molts aspectes no clars sobre l'origen dels diners", ha continuat Iceta. "Hi ha molt per explicar perquè només des de la veritat i la transparència aconseguirem dissipar l'ombra de les sospites", ha conclòs el líder del PSC.

stats