Política 02/02/2016

Les preferències de Miquel Iceta: un pacte Podem-C's o Podem sense comptar amb els independentistes

El líder del PSC assegura que Pedro Sánchez no es mourà fins que el rei no li encarregui formar govern. Admet la crisi interna del PSOE: "Hi ha tensió, diferències de criteri i preocupació"

Núria Orriols
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl rei Felip VI culmina avui la segona ronda de contactes per intentar desbloquejar la investidura del president espanyol, i a partir de les 11 es reuneix amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i a la tarda, amb l'actual president en funcions, Mariano Rajoy. Ara per ara no es divisa una solució que desencalli la política espanyola, ja que no hi ha pacte per formar govern: el PP es resisteix a retirar Rajoy, Sánchez es nega a pactar amb els populars i vol un pacte amb Podem i C's, mentre Pablo Iglesias i Albert Rivera es veten mútuament en un eventual govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com està vivint el PSC aquesta situació? El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, s'ha alineat amb la tònica general del partit i ha defensat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, esperar l'encàrrec del rei abans de moure fitxa. "Si rebem l'encàrrec internarem formar govern. Fins que això no passi, [Pedro Sánchez] fa bé de no entrar a negociar amb els altres", ha assegurat. Ara bé, Iceta no ha negat que la situació política està endinsant el PSOE en una crisi interna. Sobre el comitè federal del PSOE, del qual es van revelar ahir intervencions a porta tancada, ha admès que "hi va haver tensió, diferències de criteri i preocupació". "No hi ha alternativa de govern que no passi pel vot a favor o l'abstenció dels socialistes, i això fa que hi hagi molta pressió i moltes opinions diferents", ha dit.

En aquesta mesura, Iceta s'ha mostrat partidari d'explorar un acord amb C's i Podem, malgrat la negativa d'aquestes formacions a conviure en un executiu. Per al líder socialista, a les eleccions del 20 de desembre es va produir una pugna entre les forces del canvi i les partidàries de l''status quo', i és per això que s'ha mostrat favorable, primer, d'explorar una coalició entre els partits reformistes, els que acceptarien una reforma constitucional: PSOE, Podem i C's. "Necessitem un govern presidit per Pedro Sánchez", ha dit Iceta. Si un govern amb els de Rivera i Iglesias no fos possible, optaria per explorar un pacte amb Podem. Una opció, ha dit, que és el que preferiria la militància del PSC –Sánchez sotmetrà a consulta de la militància qualsevol acord–. "Un govern reformista amb una àmplia base parlamentària i que obri la perspectiva de la reforma constitucional", ha dit, dibuixant el pròxim mandat.

Ara bé, un acord només amb Podem no és suficient per tirar endavant la investidura, calen com a mínim abstencions. Els independentistes serien una opció? Per a Iceta, "no", hi ha "reticències insalvables" i creu que "escapa de la lògica" que formacions que en realitat volen marxar d'Espanya siguin "decisives" per formar govern. En aquest punt, ha apuntat una escletxa, ja que, segons Iceta, Rivera s'ha negat a un govern amb Podem però no ha estat taxatiu a legislar-hi. Seria possible una investidura amb el suport de Podem i l'abstenció dels de Rivera? Iceta no s'ha atrevit a assegurar que no hi haurà eleccions.

Rebuig frontal de Rivera

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat en una entrevista a la Cope que el seu partit no facilitarà cap tipus de pacte amb Podem. A banda de no voler compartir executiu amb Pablo Iglesias, Rivera ha deixat clar que Ciutadans tampoc s'abstindrà per permetre la investidura de Pedro Sánchez si el líder dels socialistes arriba a un acord de govern amb Podem.

Per a Rivera, l'única possibilitat és un gran pacte a tres bandes entre PP, PSOE i Ciutadans, com va passar amb la negociació de la mesa del Congrés. "Som 17 milions", ha recordat el cap de files de Ciutadans, en referència al nombre de votants dels tres partits. Rivera ha fet una crida a populars i socialistes per "començar unes negociacions parlant de continguts", i ha assegurat que en aquest context seria secundari el nom del president. "M'és igual la persona, és més important tenir un govern de transició que no pas qui el presideixi o qui en sigui el vicepresident", ha sentenciat.

El rebuig frontal de Rivera a un pacte PSOE-Podem també es fa extensiu als partits independentistes catalans. Sobre la possibilitat que Sánchez aconsegueixi ser investit perquè ERC i CDC no votin en contra de la seva candidatura, Rivera ha advertit al líder del PSOE que "no hauria de pactar amb els separatistes". En canvi, interrogat pels casos de corrupció al PP, Rivera ha evitat descartar els populars com a aliats argumentant que, al marge de l'actuació de "la cúpula del partit", no s'han de "criminalitzar" els votants.

stats