Política 30/03/2017

Iceta proposa una disposició addicional a la Constitució que reconegui la posició “singular” de Catalunya a l’Estat

El socialista reivindica la tercera via en un llibre i defensa que el referèndum sobre la independència no se celebrarà amb eficàcia legal

Acn
2 min
Bassas entrevista Miquel Iceta, aquest divendres a les 9:30 h a l'Ara.cat

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, proposa la inclusió d'una disposició addicional a la Constitució que reconegui la posició "singular" de Catalunya a l’Estat. Aquesta és una de les idees que recull al seu llibre 'La tercera via. Ponts per a l’acord' (Catarata), que es presentarà dimarts, 4 d'abril, en un acte amb l'exministre Alfredo Pérez Rubalcaba i l'exlíder del PSC Pere Navarro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al llibre, Iceta critica els posicionaments tant dels independentistes i el Govern com del govern espanyol i assegura sentir-se "hostatge d’un procés que pot acabar molt malament”. En aquest sentit planteja la necessitat d’arribar a un acord que, o bé s’emmarca en una reforma de la Constitució en sentit federal, o bé se circumscriu al "reconeixement" d'una relació singular Catalunya-Estat a través d’una disposició que més tard s’hauria de desenvolupar a través d’una llei orgànica que reculli la "inalterabilitat" dels texts acordats.

La tercera via d'Iceta per a Catalunya té per objectiu "millorar l'autogovern i el finançament, i aconseguir una participació eficaç en la governació del conjunt de l'Estat a través de les corresponents institucions de tipus federal". Els primers passos a fer, explica el socialista, passen per "abordar sense reserves" la revisió del sistema de finançament i de la política inversora de l'Estat, així com crear al Congrés un àmbit d'estudi i deliberació sobre les reformes institucionals que serveixin per "encaminar" el problema. Un procés que requereix "cessions" de les dues parts i que és necessari per frenar les dinàmiques "conflictives".

Pel que fa al referèndum promès pel Govern, Iceta està convençut que no se celebrarà tal com està plantejat. "És evident que sense acord polític i sense sotmetre's a la normativa espanyola no se celebrarà un referèndum sobre la independència que tingui eficàcia legal", diu.

stats