Política 07/11/2016

Iceta i Javier Fernández abordaran la crisi entre PSC i PSOE en una reunió a principis de la setmana que ve

El primer secretari dels socialistes catalans demana diàleg a la gestora i no tanca la porta a "l’eventual revisió de la relació" dels dos partits

Marc Toro
4 min
Miquel Iceta després de ser ratificat com a primer secretari del PSC al XIII congrés del partit

BarcelonaUn cop formada la nova executiva del PSC, la gestora del PSOE vol reunir-s'hi "immediatament"PSOE vol reunir-s'hi "immediatament" per revisar les relacions entre els dos partits, però també els socialistes catalans volen abordar la crisi com més aviat millor. Fonts del PSC han confirmat aquest dilluns que el primer secretari del partit, Miquel Iceta, i el president de l'òrgan al capdavant de Ferraz, Javier Fernández, es reuniran a principis de la setmana que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha parlat amb Fernández per telèfon just després de la roda de premsa posterior a la primera reunió de la nova direcció del partit, en la qual ha demanat diàleg al PSOE i ha dit que el PSC no es tanca a "l’eventual revisió de la relació" entre els dos partits. Abans de la trucada del president de la gestora, Iceta havia parlat amb el seu portaveu, Mario Jiménez.

El líder socialista ha insistit al matí que la relació entre PSC i PSOE no es pot decidir "unilateralment". En una entrevista a TV3 ha remarcat la necessitat que Ferraz "prengui plena consciència" que la situació política catalana "requereix reconèixer alguna excepció", com és el vot contrari a la investidura de Mariano Rajoy. "No m'agradaria que el PSOE es desentengués d'Espanya ni que el PSC es desentengués de Catalunya", ha dit Iceta. Rebutjant un cop més el trencament, no ha tancat la porta a redefinir l'acord entre els dos partits: "Tot el que sigui millorar, és positiu", ha argumentat.

Una possibilitat, ha dit després en roda de premsa, seria establir un acord com el dels partits alemanys CDU i CSU, que estan al mateix grup parlamentari però poden votar diferent i no participen als respectius òrgans de direcció. Iceta ja havia mencionat aquest model, però ha deixat clar que qualsevol canvi hauria de passar pels congressos dels dos partits. I el del PSC, que va acabar aquest diumenge, va apostar per mantenir intacte el protocol d'unitat amb el PSOE.

El PSC urgeix el PSOE a convocar un congrés

Si bé una de les primeres coses de què cal parlar amb Ferraz és la presència o no del PSC a la gestora, on té un lloc reservat, Iceta ha reiterat que "les gestores estan previstes per a moments mot breus", i ha apostat perquè el congrés del PSOE es convoqui aviat. "Es podria fer tranquil·lament a la primavera", ha afegit.

Qui també ha insistit en aquest punt és la nova adjunta a la primera secretaria del PSC, Núria Marín, la qual Iceta veu com una de les persones indicades per capitanejar les converses amb el PSOE. "La gestora no està capacitada per prendre mesures en la relació entre dos partits, i estic convençuda que aquest congrés es farà ràpidament, és la nostra voluntat", ha dit Marín en una entrevista a RAC1.

La també alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat ha destacat la importància de determinar si l'abstenció a la investidura de Rajoy va ser una "excepció" o si realment hi ha un "canvi de postura" més a llarg termini, és a dir, un gir a la dreta del PSOE. Segons el parer d'Iceta, caldrà esperar per veure-ho, però ha afirmat: "Crec que tot el PSOE votarà 'no' als pressupostos del PP".

En clau de futur, Iceta no ha aclarit si donarà suport a Pedro Sánchez en cas que es presenti a les primàries per liderar el PSOE. De fet, ha dit que donarà suport personalment al candidat "amb el que més sintonitzi políticament, sigui qui sigui". El que s'evitarà és que el PSC es postuli en bloc per un dels aspirants; en part, ha dit, perquè en el partit hi ha diverses sensibilitats, però també perquè "el PSC no és la peça d'una batalla".

La davallada al CIS, el "més normal del món"

Iceta ha admès no estar estranyat per la davallada del PSOE a l'últim baròmetre del CIS. "El PSOE ha patit un sotrac important, una crisi, i la prova és que té una comissió gestora al capdavant. Que això es tradueixi en una davallada en la intenció de vot em sembla el més normal del món", ha argumentat, per afegir: "M'hagués sorprès que l’enquesta anés en el sentit contrari". En relació amb la possibilitat que Podem faci un 'sorpasso' al PSOE, s'ha limitat a dir: "El 'sorpasso' és com el monstre del llac Ness. Tothom en parla molt però ningú l’ha vist".

Iceta, disposat a tornar a ser candidat

Iceta ha afirmat a TV3 que tornarà a postular-se com a candidat a la presidència de la Generalitat si el partit "ho vol", però ha matisat: "Si hi ha un company que és més bon candidat i pot tenir més bon resultat, diré: 'passa tu al davant'". Quan se li ha preguntat si es referia a Núria Parlon, ha evitat concretar-ho. "Els candidats es trien quan arriba el moment", ha conclòs.

Després que el congrés del PSC aprovés un full de ruta en què es preveu més col·laboració amb els 'comuns', Iceta ha deixat clar un cop més que el partit també vol competir amb els d'Ada Colau. És per això que ha dit que es prioritzaran aliances postelectorals, com la de l'Ajuntament de Barcelona.

stats