Política 01/02/2016

Iceta insisteix en un pacte amb PSOE, Podem i C's: "El govern d'Espanya no pot dependre de partits independentistes"

El primer secretari del PSC avisa que el seu partit "no negociarà" amb el referèndum i situa la derogació de la llei mordassa, la reforma laboral i l'aposta per la regeneració democràtica com les bases de l'acord

Laia Vicens
2 min
Miquel Iceta /ACN

BarcelonaConvocar eleccions seria un "fracàs", perquè evidenciaria que els polítics han estat "incapaços" de traslladar el mandat de les urnes en una proposta de govern. Com que per al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, una nova convocatòria electoral és "l'últim dels escenaris a contemplar", ha tornat a reivindicar un pacte entre PSOE, Podem i Ciutadans per desencallar la formació de govern a l'Estat. Ara bé, des de Podem ja han refusat aquesta idea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha reconegut que, d'entrada, els programes electorals de Podem i Ciutadans no semblen "compatibles" i que per al partit lila apuntalar Pedro Sánchez també "planteja dificultats", però ha demanat redoblar els esforços per "dialogar i negociar" d'acord amb una sèrie de detalls concrets. Així, ha recordat que els líders de Podem, Pablo Iglesias, i Ciutadans, Albert Rivera, estan d'acord amb el PSOE que cal refer el pacte educatiu, derogar la llei mordassa, enterrar la reforma laboral del PP i impulsar una regeneració democràtica que "combati sense treva" la corrupció. "En lloc de discutir sobre noms i sigles, discutim sobre polítiques", ha demanat.

I és que el líder del PSC ha assegurat que un pacte a tres és l'única manera de garantir la governabilitat a l'Estat i complir amb el mandat de "canvi" que van votar els ciutadans a les eleccions del 20 de desembre. Per a Iceta, cal evitar que els partits nacionalistes apuntalin un eventual executiu d'esquerres. "Un govern d'Espanya no pot dependre de partits que volen marxar d'Espanya", ha sentenciat. De fet, ha dit que pactar amb el PSOE seria "renunciar al seu programa" tant per a ERC com per a Democràcia i Llibertat. "Els independentistes catalans volen la independència o un referèndum, i ni una cosa ni l'altra la poden acordar amb el PSOE. És impossible que algú pugui pensar que els socialistes negociarem amb la independència", ha avisat, contundent.

"Sánchez té el suport de tot el partit"

Iceta ha tancat files amb el secretari general del seu partit, Pedro Sánchez, després de les pressions rebudes per part d'alguns 'barons' socialistes. Segons el líder del PSC, Sánchez surt "enfortit" del comitè federal de dissabte. "Té el suport de tot el partit per fer un procés de negociació transparent, basat en les reformes que necessita el país", ha dit. Iceta ha afirmat que si el rei Felip VI li encarrega la formació de govern, Sánchez ho acceptarà perquè és la seva "responsabilitat democràtica". De fet, ha demanat a Mariano Rajoy que si declina per segona vegada intentar la investidura, s'aparti "absolutament" del camí cap a la presidència del govern.

stats