ESTRATÈGIA SOCIALISTA
Política 24/06/2017

Iceta prepara una “llarga precampanya” per guanyar espai a Cs i comuns

Un cop proclamat candidat a la Generalitat, buscarà amplificar el missatge del PSC pensant en noves eleccions

Marc Toro
5 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Barcelona“El referèndum no es farà”. La seguretat amb què Miquel Iceta descarta que l’1-O s’arribi a celebrar tal com el planteja el Govern explica per què el PSC fa temps que es prepara per a unes noves eleccions. Uns comicis que, a parer d’Iceta, es convocaran en “menys d’un any”. “Jo calculo que tindran lloc la primavera de l’any que ve”, puntualitzava aquest divendres en una entrevista a Ràdio 4. Davant la incertesa de com evolucionarà el calendari del Procés, els socialistes ja treballen en el programa electoral i aquest juliol proclamaran de nou Iceta com a candidat a la presidència de la Generalitat, després que ningú es presentés per disputar-li el lloc a les primàries del partit. A partir de llavors, el PSC iniciarà una “llarga precampanya” fins a la pròxima cita electoral, segons expliquen a l’ARA diverses fonts socialistes. I l’objectiu serà doble: refermar la posició contrària a l’1-O i reivindicar el projecte del partit per maximitzar vots davant de Cs i els comuns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tret de sortida d’aquest procés serà la ratificació d’Iceta com a candidat, que tindrà lloc el mes que ve en una reunió del consell nacional del partit. “Potser serà el moment de fer un acte gran, obert a la militància”, expliquen fonts pròximes al líder del partit, mentre que un càrrec de la seva confiança dona per fet que hi haurà un “acte d’entronització”. Tota una demostració de força per als mesos que vindran, en els quals el PSC preveu “anar més enllà de la política estrictament parlamentària i institucional”, segons explica un membre de l’executiva. I això en què es tradueix? Més enllà de si el partit acaba organitzant una campanya formal, els socialistes buscaran amplificar el seu missatge a través d’actes, intervencions en mitjans de comunicació i trobades amb representants de la societat civil, entre altres accions.

Esforç pel flanc social i nacional

Al PSC hi ha “bones sensacions” pel que fa a expectatives electorals, assenyalen diverses fonts, tot i que el baròmetre del CEO del primer trimestre donava als socialistes entre 15 i 16 diputats, els mateixos que tenen ara. L’objectiu a partir d’aquí és créixer, si bé l’optimisme no és unànime al partit. “No crec que el Miquel pugui obtenir un bon resultat. El suport del Pedro pot millorar alguna cosa, però no veig cap motiu perquè algú que va deixar de votar-nos a les anteriors eleccions ho faci ara, amb el mateix candidat i discurs que abans”, reflexiona un càrrec local, convençut que si l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, hagués sigut la candidata, el PSC tindria molta més força a les urnes. “És una dona jove, que ve del món municipal i de guanyar eleccions”, diu de la dirigent socialista, nova incorporació a l’executiva del PSOE. Els afins a Parlon -que es va autodescartar com a candidata fa mesos- creuen que el seu perfil més a l’esquerra hauria sigut més competitiu davant dels comuns.

L’espai que lidera Xavier Domènech serà, juntament amb Cs, el principal rival del PSC a les pròximes eleccions. Els socialistes s’han proposat teixir-hi aliances -com a l’Ajuntament de Barcelona-, però no volen renunciar a liderar-les. És per això que treballen des del febrer en un programa electoral amb “mesures atractives” que reforcin la proposta del partit pel flanc social i la consolidin en l’àmbit nacional davant l’ambigüitat dels comuns i l’immobilisme del partit taronja.

Aprofitar l’estela de Sánchez

Iceta, de fet, ja ha començat a pentinar el territori amb la presentació del seu llibre La tercera via. Ponts per a l’acord (Catarata), una gira que continuarà els pròxims mesos. “El llibre no deixa d’explicar la nostra posició política”, explica l’entorn del primer secretari. Una posició, la de l’encaix amb Espanya a través d’una reforma federal de la Constitució, que el partit també vol fer més visible en l’àmbit mediàtic: “Ens interessa aparèixer a la televisió tant com puguem”, admet un membre de l’executiva, destacant que la prioritat són les grans cadenes estatals, i l’objectiu, “guanyar espai entre el no a tot i el referèndum”. “Es tracta d’explicar-se més”, diu un company seu a la direcció.

Les fonts consultades donen per fet que al llarg dels pròxims mesos Pedro Sánchez s’implicarà en els esforços del PSC per recuperar l’espai perdut a les urnes, i apunten que el nou secretari general del PSOE podria visitar sovint Catalunya. “Hem d’aprofitar l’estela del Pedro”, diu una dirigent. El congrés del partit espanyol del cap de setmana passat va certificar la victòria del PSC en l’estira-i-arronsa dels últims mesos amb Ferraz després del no a Rajoy. Sánchez, que va guanyar a Catalunya amb el 82% dels vots, va premiar el suport del partit català amb tres llocs a l’executiva i assegurant que es respectarà la seva autonomia malgrat l’acord de fidelitat signat amb la gestora.

El gran titular del conclave, a més, va ser el compromís del PSOE de millorar el reconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat, un fet que per als d’Iceta suposa un reconeixement de facto de Catalunya com a nació. El PSC confia que, amb Sánchez com a aliat a l’Estat, la reforma federal guanyi credibilitat i suport entre els catalans, i ja fa dues setmanes que va iniciar una campanya d’afiliació per intentar que tots aquells que creuen en una sortida pactada al conflicte entre Catalunya i Espanya s’acostin a la formació.

Un lideratge reforçat

El momentum de Sánchez és també el d’Iceta, que va sortir reforçat del congrés federal. El líder del PSC va aconseguir que un dirigent pròxim a ell, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, entrés a la comissió permanent del PSOE, on en un principi només hi havia d’haver Parlon. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, a més, haurà de deixar les seves responsabilitats a l’executiva del PSC, posició des de la qual estava teixint complicitats arreu del territori i exercia de contrapès del lideratge d’Iceta a la direcció. El fet que el primer secretari no hagi tingut oposició com a candidat a les primàries és un reflex del seu moment dolç al PSC. “El partit està cohesionat entorn del Miquel”, diuen fonts pròximes al líder.

D’aquí un mes, en paral·lel a la ratificació d’Iceta com a candidat, el PSC ja tindrà un primer redactat del programa electoral, afirmen fonts del partit, i afegeixen que la versió definitiva hauria d’estar a punt a finals d’octubre. “Comptem que les eleccions seran, com a molt d’hora, cinquanta quatre dies després del 2 d’octubre”. Hi hagi un referèndum o no, el PSC ja portarà un mínim de tres mesos de precampanya, en la qual haurà de lluitar contra el desgast. El paper dels ajuntaments socialistes davant la consulta podria ser el primer punt de conflicte en el camí cap a les eleccions, encara que sigui per un referèndum que Iceta està convençut que no se celebrarà.

stats