Política 26/03/2016

En Comú Podem refusa abstenir-se per investir Sánchez i C's pressiona el PP perquè se sumi al pacte amb el PSOE

En cas que es repeteixin les eleccions, Miquel Iceta creu que Pedro Sánchez i Carme Chacón haurien de repetir com a candidats socialistes

Acn
3 min
Iceta diu que “no imagina” una direcció del PSC sense Parlón i creu que podrà comptar amb ella pel congrés del partit

BarcelonaQuan falten pocs dies per a la trobada entre el líder de Podem, Pablo Iglesias, i del PSOE, Pedro Sánchez, els partits intensifiquen les declaracions creuades i les pressions els uns als altres per forçar un acord que eviti eleccions anticipades. Se celebrarien el 26 de juny si el 2 de maig no hi ha cap president investit. En principi, tots els partits admeten que repetir els comicis seria un "fracàs", però tot i les proclames dels uns i els altres per assolir l'acord, l'entesa sembla difícil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per evitar les eleccions, Ciutadans pressiona el PP perquè s'abstingui i faciliti la investidura de Pedro Sánchez. Així, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha fet una crida al PP i al PSOE a seure a negociar en els propers dies un acord que "desbloquegi " l'actual situació i faci possible un nou govern.

De moment, Sánchez i Iglesias s'han de trobar el proper dia 30, però Ciutadans prefereix pactar amb el PP abans que amb Podem, de qui ha dit que és "gairebé impossible" que vulgui sumar-se a l'acord signat entre PSOE i C's. A més, ha criticat la reunió perquè és una negociació entre líders que "parlen de cadires" i ha optat per reunions entre equips que consensuïn propostes.

De fet, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ja ha avisat que no facilitarà en cap cas la investidura de Sánchez amb una abstenció si l'altre soci és Ciutadans. Per això, ha reclamat al PSOE que abandoni el pacte amb C's i se centri a formar un govern d'esquerres amb Podem i altres forces. "Seria una irresponsabilitat política convertir cinc milions de vots en una abstenció", ha argumentat Domènech en una entrevista a Europa Press.

En cas que aquest govern d'esquerres no qualli (ara per ara, sembla impossible perquè les forces nacionalistes refusen de totes totes pactar amb el PSOE si segueix tancat a un referèndum), Domènech no tem tornar a passar per les urnes: "No ens fa por l'escenari d'expressió de la sobirania popular perquè a cap polític li ha de fer por la democràcia".

Sánchez i Chacón, candidats socialistes

En aquestes eventuals eleccions, que se celebrarien el 26 de juny si el 2 de maig no hi ha cap president investit, Pedro Sánchez seria "sense dubte" el candidat del PSOE. "Jo crec que avui per avui és el millor candidat i el millor secretari general possible", ha assegurat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ara que el nom de la presidenta andalusa, Susana Díaz, sona cada vegada amb més força per liderar el partit. Si acabés finalment fent un pas endavant i presentant-se com a secretària general, Iceta ha dit a l'ACN que "intentaria mantenir una neutralitat exquisida" si hi ha un procés de primàries. "Si es posa això en mans de la gent, no és perquè els dirigents segrestin la decisió", ha comentat.

En un sentit semblant s'ha expressat en parlar de Carme Chacón i la possibilitat que repeteixi com a cap de llista del PSC al Congrés. "No es pot excloure que hi hagi altres candidats que vulguin encapçalar la llista, però el normal és que si és una repetició de les eleccions, es repeteixin les candidatures", ha afirmat.

Parlon, peça clau en la direcció d'Iceta

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, serà una peça clau en la direcció que plantejarà Iceta. "No m'imagino una direcció del PSC en aquesta nova etapa en què no figuri de forma destacada Parlon", ha dit en una entrevista a l'ACN. Ara bé, Iceta, que ja pensa en la nova etapa del partit, encara no té un llistat complet de la gent que vol que l'acompanyi a la direcció, que pretén que sigui "un equip al més plural, renovat i potent possible".

En qualsevol cas, les crítiques internes per la postura oficial del PSC respecte del dret a decidir o la relació amb el PSOE no fan que Iceta vulgui arraconar Parlon. "Penso comptar amb ella, com ja ho vaig fer, i em va costar una mica convèncer-la que era molt convenient per al partit que formés part de la direcció i fos vice primera secretària", explica, donant per fet que es presentarà de nou per ocupar la primera secretaria del partit al congrés del PSC, previst per a la propera tardor. Tot i això, la presentació formal i pública de la candidatura la farà passat el juliol, quan ja s'haurien repetit les eventuals eleccions al Congrés.

stats