Política 27/02/2016

Iceta veu la consulta interna socialista com un "aval" a les negociacions de Pedro Sánchez per ser investit

El primer secretari del PSC dóna per fet el vot en contra del PP i fa una crida a Podemos, Compromís, IU i PNB a sumar-se a l'acord per un ''govern de canvi''

Ara
2 min
Iceta veu la consulta interna socialista com un "aval" a les negociacions de Pedro Sánchez per ser investit

BarcelonaLa consulta interna al PSOE és un "aval" a les negociacions que està fent Pedro Sánchez per ser investit president del govern espanyol. Això és el que pensa el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que considera que els socialistes han de donar suport a "l'esforç" del secretari general del seu partit per intentar ser investit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, Iceta ha avisat que aquest aval no és un "xec en blanc" per les negociacions i ha demanat que es cenyeixin als "límits" marcats pels compromisos del programa electoral del PSOE. En qualsevol cas, Iceta ha dit que no espera un vot favorable del PP en el ple d'investidura d'aquest dimarts ni en primera ni en segona votació, perquè ha dit que el que volen els populars és un govern de "continuïtat". Per evitar-ho, el líder del PSC ha fet una crida a Podem, Compromís, IU i PNB a sumar-se a l'acord PSOE-C's per un "govern de canvi".

La clau serà la gestió de les negociacions després del primer ple d'investidura que, en què amb tota probabilitat Sánchez no sortirà investit. Els socialistes, però, guarden "l'esperança" per al segon ple d'investidura, que se celebrarà 48 hores després del primer. Iceta ha fet aquestes declaracions des de Lleida, on ha votat a la seu del PSC, acompanyat del president del partit, Àngel Ros.

Escarp crida a eixamplar l'acord

Més enllà de bastir un govern "de canvi", la versió de la direcció del PSC és que l'acord amb Ciutadans permetrà abordar "l'encaix entre Catalunya i Espanya". Així ho ha assegurat la secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, que ha afegit que l'acord és un primer pas d'un diàleg que volen obrir a més forces polítiques.

Al seu parer, l'acord és important perquè és una obertura al diàleg amb altres partits que la pròpia composició del Congrés ha forçat: "Esperem que pugui quallar i porti a una investidura positiva", ha afirmat Escarp, que com Iceta ha apel·lat al "canvi" al capdavant de la Moncloa.

ICV: "La votació servirà per triar entre dreta o progrés"

Qui també ha opinat sobre la consulta del PSC és la portaveu d'ICV, Marta Ribas, que ha dit que la votació servirà per triar entre "dreta o progrés, dreta o polítiques per les persones, dreta o polítiques progressistes". D'aquesta manera, Ribas refusa el pacte del PSOE amb Ciutadans i fa una crida als socialistes a buscar els suports de Podem i els altres partits d'esquerres per assegurar-se la investidura.

Ribas, que opta a ser coordinadora nacional del partit, ha expressat en declaracions a Europa Press la seva incomprensió pel fet que el socialisme català es plantegi donar suport a "una paret extra" per resoldre el conflicte català.

stats