Política 20/07/2015

Iglesias anuncia des de Barcelona que la confluència Podem-ICV tindrà un grup català propi al Congrés

El secretari general de Podem es compromet a buscar la fórmula legal per fer-ho possible i avança que el nom del grup serà en català

Laia Vicens
2 min

BarcelonaLa confluència entre Podem, ICV, EUiA que va començar a Barcelona continuarà el 27-S i també s'allargarà fins a les generals. L'acord entre tots tres partits s'ha oficialitzat aquest divendres a Barcelona i la primera mesura que es prendrà serà que aquest "nou projecte polític" tindrà un grup parlamentari propi al Congrés. Així ho ha anunciat el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Iglesias, aquest gest demostra que la defensa de Podem de la "plurinacionalitat" de l'estat espanyol "no és de cara a la galeria", sinó que pensen que "fa falta un arc parlamentari que expressi la realitat plural, diversa i rica" del país. Aquest nou grup al Congrés tindria un nom català. Iglesias ha avançat que estarà format pel nom 'Podem', un guió i el nom que triï aquest espai polític.

Es tracta d'una mesura que ja va donar-se entre el PSOE i el PSC fa anys. Per això Iglesias ha dit que "no es planteja res que no hagi existit". S'ha compromès, això sí, a trobar la fórmula per fer possible aquest grup parlamentari propi, ja que el reglament del Congrés no permet que un NIF d'un únic partit es divideixi en dos grups a l'hemicicle. "Garantirem jurídicament tenir grup parlamentari propi", ha confirmat després Herrera, posant de manifest la "voluntat política" que hi ha al darrere.

Iglesias respectarà "el que decideixin els catalans"

El líder de Podem ha afirmat que "seria una barbaritat" que fos ell qui digués "quan, com i on" han de decidir els catalans i ha refermat la seva defensa del dret a decidir. De fet, Iglesias s'ha compromès a "respectar la voluntat democràtica dels catalans" el 27-S, però ha avisat que si guanyen els partidaris de la independència s'obrirà una "dificultat jurídica" sobre la manera de "concretar" aquest nou escenari.

Ara bé, ha afirmat que Podem és partidari d'impulsar un procés constituent per "obrir" el "cadenat" que l'any 1978 "va posar el senyor Pujol", amb referència al pacte constitucional.

stats