Política 20/10/2017

Iglesias: “Sánchez aspira a ser vicepresident de Rajoy”

El líder de Podem va dir que fa setmanes que no manté contactes amb el secretari general del PSOE i li va retreure que “només” parli amb Rajoy

Ot Serra
2 min
Pablo Iglesias, Irene Montero i Xavier Domènech, al Congrés.

MadridL’aplicació de l’article 155 suposa una derrota de les tesis de Podem, que ha buscat sense èxit acostar el PSOE per evitar que els plans de Rajoy contra Catalunya tiressin endavant. Enrere queda el Pedro Sánchez que va guanyar les primàries del PSOE a Susana Díaz abanderant una Espanya plurinacional i situant-se més a prop de la formació lila que del PP, tal com va reconèixer ahir Pablo Iglesias. “Sánchez aspira a ser el vicepresident de Rajoy”, va lamentar el líder de Podem en declaracions al Congrés, després de saber que el govern espanyol, amb el suport dels socialistes i de Ciutadans, tirava endavant l’aplicació del 155 encara que Puigdemont reiterés que la independència de Catalunya no s’havia declarat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arran de “l’envelliment prematur del nou PSOE”, Iglesias va assegurar que fa setmanes que no manté contactes amb el secretari general del PSOE i li va retreure que “només” parli amb Rajoy. “Està sostenint un govern corrupte i profundament irresponsable que, juntament amb l’extrema dreta de Cs, està empenyent cada cop més catalans perquè se’n vagin d’Espanya”, va afirmar decebut.

Les crítiques amb el 155 també van ser contundents del líder d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, que va interpretar que el president de la Generalitat deixava clar que optava pel diàleg. “Si no és el moment per a Rajoy per veure’s, no sé quan ho serà, encara que no es posin d’acord”, va manifestar el líder de Catalunya en Comú, que va recriminar al govern espanyol que doni per feta “una declaració que no ha passat”. Domènech va repartir crítiques als dos executius i els va acusar d’utilitzar “coses majors -la DUI i el 155- com a amenaces”.

Encara dins l’espai de l’esquerra alternativa, el líder d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, va ser el més bel·ligerant amb la carta de Puigdemont, que va qualificar de “greu error”. Segons Garzón, l’últim paràgraf, en què s’adverteix que es votarà la DUI al Parlament si s’aplica el 155, és una “amenaça” i fa “insuficient” el “clar” missatge que no s’ha declarat la independència.

Que Puigdemont va ser prou explícit cridant al diàleg en la seva missiva a Rajoy va ser una opinió compartida pels partits sobiranistes i nacionalistes de la cambra baixa. El portaveu d’ERC, Joan Tardà, va lamentar que el president espanyol deixés escapar una “altra oportunitat” per negociar i va tornar a demanar a Rajoy que deixés en standby el 155. “Algú dubta que tot s’acabarà discutint i parlant? Vivim en societats avançades. Si al final s’acabarà dialogant, per què no fer-ho ara?”, es va preguntar el republicà.

En la mateixa línia, el portaveu del PDECat, Carles Campuzano, va assegurar que hi ha una “treva” fins dissabte -dia en què està previst que el consell de ministres aprovi les mesures concretes del 155- perquè el govern espanyol faci marxa enrere i Puigdemont no tiri endavant la DUI. Des del PNB, el portaveu al Congrés, Aitor Esteban, va anunciar que el seu partit votarà no al Senat a l’aplicació del 155.

stats