Política 31/10/2016

ERC lamenta que Sánchez no hagi reconegut abans la nació catalana i nega contactes amb ell

Iglesias hauria desitjat que la "valentia" del líder socialista s'hagués fet evident abans: "Avui potser tindríem un govern progressista"

Ara
3 min
Pedro Sánchez i Meritxell Batet (PSOE), Santiago Vidal, Joan Tardà i Gabriel Rufián (ERC) i Antonio Hernando (PP) en la ronda de contactes de cara a la investidura espanyola / EFE

BarcelonaEls portaveus d'ERC al Congrés, Joan Tardà i Gabriel Rufián, es van reunir al mes de febrer amb l'aleshores candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez. És l'única trobada que van mantenir amb l'exsecretari general del PSOE i ni tan sols van establir les bases per a una negociació formal. Per això, els republicans no entenen com a 'Salvados' Sánchez va insinuar que havia continuat mantenint el contacte amb ells. Després de les eleccions del 26-J no hi ha hagut cap tipus de contacte amb el PSOE en constatar de primera mà el rebuig frontal al referèndum d'independència. Aquest dimarts, a Twitter, Tardà ha acusat Sánchez de mentir.

El que més ha sorprès ERC ha estat, però, que en l'entrevista a La Sexta l'exlíder del PSOE va reconèixer que Espanya és "un país de països" i que Catalunya és "una nació". De fet, Sánchez es va mostrar partidari que la Constitució reconegui la realitat nacional catalana. Des del dia que es van reunir amb ell, Rufián i Tardà no han parat d'explicar que Pedro Sánchez els va deixar clar que "mai" reconeixeria Catalunya com a nació perquè implicaria, 'de facto', acceptar el seu dret a l'autodeterminació.

"Fa 8 mesos que Sánchez no parla amb nosaltres, i el dia que ho va fer ens va negar a la cara que Catalunya era una nació", ha explicat Rufián en una entrevista a RAC1. "Ens va dir que mai ho reconeixeria perquè implicaria donar la raó a l'independentisme. I tenia Meritxell Batet al costat", ha afegit.

Iglesias creu que la sinceritat de Sánchez arriba "tard"

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha celebrat aquest dilluns la sinceritat de Pedro Sánchez durant l’entrevista de diumenge passat al programa 'Salvados', però ha lamentat que hagi arribat "tard". "Si hagués estat tan valent els últims mesos avui potser tindríem un govern progressista a Espanya", ha expressat en una entrevista a l’emissora Radiocable. Les paraules de Sánchez demostren, segons el líder de Podem, que "els poders oligàrquics" i els grans mitjans de comunicació no haurien permès un executiu d’esquerres a l’Estat.

Aquesta és una qüestió que la formació lila ha estat denunciant des de fa mesos: "El que ha dit d''El País', de Cebrián, d’Alierta, de Telefónica i dels poders financers controlant mitjans de comunicació és una cosa que etem dient de fa temps, però a nosaltres se’ns ha acusat de coartar la llibertat d’expressió". Tot i que Mariano Rajoy i el PP hauran d’afrontar una legislatura sense majoria absoluta al Congrés dels Diputats, Iglesias està convençut que tenen "una majoria absolutíssima" en tot allò que la gent "llegeix, veu i escolta". "Qualsevol persona informada que vegi Antena 3 o llegeixi 'El País' sap de què parlo", ha apuntat.

El líder de Podem ha agraït l’honestedat de Sánchez, malgrat que hagi arribat un cop que ja no és el secretari general del PSOE. De fet, li ha retret, per exemple, que sigui precisament ara quan reconegui que Espanya és "una nació de nacions". "Nosaltres ho estem dient des de fa molt de temps", ha insistit. De fet, Iglesias assumeix que la defensa del dret a decidir de la seva formació ha estat un dels obstacles insalvables, perquè la classe dirigent del PSOE i "els poders oligàrquics" s’hi han mostrat frontalment en contra.

L’abstenció del PSOE el deixa "agenollat" davant del PP. El següent pas seran els pressupostos, que Iglesias està convençut que no tindran dificultats a aprovar gràcies a Ciutadans i els socialistes. "Rajoy està en una posició de força per continuar fent que PSOE i C’s s’agenollin", ha conclòs.

Les "veritats" de Rufián

Durant l’entrevista, Iglesias ha recordat dos episodis polèmics de la sessió d’investidura de dissabte passat, els retrets entre diputats d'Units Podem i de C’s i el discurs del portaveu adjunt d’ERC, Gabriel Rufián. Pel que fa al primer cas, ha explicat que el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, els va acusar de ser "amics dels terroristes", fet que va indignar la bancada de Podem. Sobre Rufián, Iglesias reconeix que va ser una intervenció "duríssima", però gens censurable. "En política es diuen moltes mentides, i Rufián va dir algunes veritats en un to molt dur. Les veritats ofenen", ha opinat.

stats