CRISI A PODEM
Política 17/07/2017

Iglesias activa el compte enrere per fer fora Fachin

L’objectiu és que deixi el càrrec abans dels comicis vinents

M. F. Fornells / Ot Serra
3 min
El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, intervé des del seu escó durant un ple al Parlament.

Madrid / BarcelonaDes de la creació de Catalunya en Comú s’ha creat una distància entre el Podem estatal i Podem Catalunya. Tant el discurs com els seus objectius cada cop estan més allunyats. Sobretot pel que fa l’organització i la defensa del referèndum, en què els primers només el defensen com una mobilització legítima i els segons han decidit llançar una crida a participar-hi. Pablo Iglesias no ha parat de repetir que manté la mateixa posició que els líders dels comuns, Ada Colau i Xavier Domènech, sobre el tema. El nom del seu portaveu a Catalunya, Albano Dante Fachin, ha deixat de sonar com a aliat. El líder estatal de Podem té clar que sense els comuns no aconseguirà fer forat en un escenari polític català polaritzat com l’actual. Tenen gravat “l’error greu” que va suposar l’aposta per Catalunya Sí que es Pot (CSQP) el 27-S, en què Colau no va entrar en la disputa electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nom d’Albano Dante Fachin està amortitzat a la seu madrilenya de Podem de la Calle Princesa. Ni tan sols té un seient al govern de savis d’Iglesias, que va rebre amb honors fa dos caps de setmana Xavier Domènech per unir posicions sobre plurinacionalitat i la resposta a l’1-O. Costa trobar un líder estatal que en parli obertament bé o que no abordi el tema amb humor per intentar treure ferro al conflicte. I és que la cúpula del partit lila ha activat el compte enrere per fer fora el líder de Podem Catalunya, que ha pres una posició sobre el referèndum en contra del criteri estatal.

El secretari d’organització, Pablo Echenique, reclamava a Fachin fa just una setmana que consultés als seus inscrits la seva posició sobre l’1-O. El líder de Podem Catalunya ha decidit fer l’orni i optar per fer campanya a favor del referèndum. El partit va sumant proves contra Fachin després d’haver-li donat un temps de gràcia per haver secundat Iglesias en la batalla de les primàries de Vistalegre on va sortir derrotat Íñigo Errejón. Però la paciència s’ha acabat i fonts tant dels comuns com de Podem asseguren que perdrà el càrrec quan es convoquin unes noves eleccions a Catalunya. Un escenari totalment imprevisible ara mateix.

Iglesias es va mostrar convençut durant el primer trimestre que hi hauria acord amb els comuns perquè el partit lila hi fos des del minut u. Però les maniobres de Podem Catalunya a última hora, amb Fachin al capdavant, van allunyar la possibilitat d’entesa. “El seu rèdit intern s’ha esgotat”, asseguren fonts de la direcció estatal.

Fachin, que prové del corrent anticapitalista, va obtenir el vistiplau d’Iglesias en les primàries a Catalunya perquè s’enfrontava a dos rivals que es van acostar a Errejón: Jèssica Albiach i Raimundo Viejo. Però el seu crèdit intern es va esgotar quan Podem va quedar finalment fora del nou partit amb els comuns. Llavors va començar una llarga campanya de menysteniment perquè fes un pas enrere, en ple procés a Podem per intentar reconfigurar el mapa territorial. “Fa massa temps que no tenim secretari general a Catalunya i no podem entrar en una nova crisi”, assenyalaven des de la direcció després de quedar fora de la confluència.

Fachin sent que té suport

La possibilitat que Podem s’integri en l’espai liderat per Colau, de moment, és remota, apunta Fachin, per a qui la crida a les urnes l’1 d’octubre és una decisió “ferma” que han pres les bases del partit. Tot i no ser el que voldria la direcció estatal, Fachin no se sent discutit per Iglesias, sinó al contrari. El secretari general del partit lila a Catalunya assegura que ahir va assistir al Consell Ciutadà estatal i s’hi va respirar “normalitat”. “Vaig parlar amb Iglesias i em va traslladar el respecte per les decisions”, assenyala. Fachin defensa que s’ha fet un “debat profund” als nuclis territorials de la formació i que la direcció decideix segons l’opinió de les bases. “Tenim capacitat política per actuar de manera autònoma”, insisteix.

En relació amb el referèndum de l’1-O, apunta que promoure que s’hi participi és una decisió que compta amb el consens “majoritari” del partit i que fins i tot té el suport d’Iglesias i Errejón. “El que diem nosaltres i el que diu Iglesias és el mateix”, recorda Fachin, després que el líder al Congrés va assegurar que si fos català no votaria i l’endemà va rectificar el seu posicionament. A parer de Fachin, les millors “aliances” són entre les persones que participen en els debats i no “entre secretaris generals”. Amb l’1-O a l’horitzó i el distanciament respecte als comuns, la pressió sobre Fachin s’ha intensificat.

stats