Política 14/09/2017

Iglesias adverteix que el govern de Rajoy està portant la "democràcia espanyola a un estat d'excepció"

Robles assegura que el PSOE respectarà que un jutge suspengui l'inici de la campanya de l'1-O

Ot Serra
2 min
El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, en una intervenció al Congrés

MadridL'estratègia judicial de l'Estat contra el referèndum compta amb el vistiplau de PP, PSOE i Cs, però no amb el de Podem. Aquest dijous ho ha evidenciat el seu secretari general, Pablo Iglesias, que ha reunit el seu grup parlamentari al Congrés per traslladar-los que el govern de Mariano Rajoy està configurant un "estat d'excepció".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha manifestat aquest missatge a través de Twitter amb un fil de vuit piulades en què ha criticat que els membres del govern del PP no només són uns "corruptes", sinó que a més són uns "inútils i piròmans" que estan portant la "democràcia espanyola a un estat d'excepció".

El líder de Podem ha carregat també contra el rei Felip VI, a qui ha acusat d'estar "més a prop del PP que de la ciutadania catalana", fet que, al seu parer, "no augura un futur fàcil per a la monarquia". A més, ha criticat que aquesta proximitat també s'estengui als òrgans judicials. "Rei, govern, partits monàrquics i fiscalia, units i coordinats, no projecten la seva força, sinó debilitat i por a la democràcia", ha sentenciat.

En la reunió de grup parlamentari, Iglesias ha analitzat que el PSOE "no se sent còmode" en aquesta situació i ha reiterat la necessitat de bastir una alternativa que faci fora l'executiu del PP.

El PSOE respectarà una possible suspensió de l'inici de campanya de l'1-O

Tot i que és el govern espanyol qui lidera el pla per aturar el referèndum, el PSOE avala cadascuna de les actuacions que s'estan produint des dels òrgans judicials. Després de la citació a més de 700 alcaldes catalans, els socialistes respectarien que un jutge suspengués l'acte unitari d'aquest vespre a Tarragona, tal com ha afirmat la portaveu al Congrés, Margarita Robles. Tot i el seu passat en l'àmbit de la judicatura, no ha volgut opinar si hauria de ser així, perquè és una "valoració jurídica" que, ha assegurat, no li pertoca com a portaveu d'un partit polític.

Per la seva banda, la portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, ha considerat que "no s'hauria de prohibir un acte per defensar una opinió" i ha instat els ciutadans a "exercir" els seus drets de manifestació i reunió.

stats