NOVA ESQUERRA
Política 23/12/2014

Iglesias s’obre a aliar-se amb qui s’enfronti a CiU i al PP

Podem no reconeix Mas per parlar sobre la sobirania

Roger Tugas
3 min

BarcelonaEl líder de Podem, Pablo Iglesias, va fixar ahir les línies de treball i les aliances del seu partit a Catalunya, que seran idèntiques al tots contra la casta que abandera a escala estatal. “Podem allargarà la mà a qui s’oposi a la casta, sigui el PP o CiU”, va sintetitzar Iglesias després d’una reunió amb la portaveu de Guanyem, Ada Colau. Una frase gens innocent l’endemà d’encendre la CUP per haver afirmat en un míting a la Vall d’Hebron que, a diferència del diputat David Fernàndez, ell no s’abraçaria mai amb Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Iglesias es va matisar en una entrevista a Els matins de TV3 assegurant que Fernàndez és el polític català que més admira, “però la seva formació ha adoptat el camí d’una aliança amb Mas”. El líder de Podem va anar més enllà i va assegurar que no reconeix “CiU com a actor polític crucial per parlar de sobirania”, ja que entén que actua al dictat dels mercats. A la tarda encara hi va insistir i va afirmar de Mas que “la seva única pàtria són els diners, com la dels que militen al partit de Jordi Pujol”, i va evidenciar que no entén ni comparteix que CiU i la CUP siguin aliats en el procés català.

Malgrat tot, Iglesias va tornar a reconèixer que els catalans han de decidir el seu propi futur, tot i que no desitja la independència: “Estem d’acord amb el dret a decidir i no volem que Catalunya marxi d’Espanya”. Segons va apuntar, “l’opció del partit és el dret a decidir” i, per tant, hi caben tant partidaris del sí-sí com del sí-no o del no. Iglesias, però, situa la consulta catalana com un element més del procés constituent a escala espanyola i, de fet, prioritza impulsar aquest primer procés per després eventualment celebrar un referèndum sobre l’estatus polític de Catalunya.

La visita del flamant líder de Podem a Barcelona i les seves opinions sobre el futur del país no van passar desapercebudes pels partits catalans. Així, per exemple, el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, es va mostrar molest pel fet que no reconegui Mas com a actor polític i per això va recordar que el president català i CiU “han passat per les urnes, [...] mentre que Podem només ha passat per unes assemblees territorials”.

ERC no esperarà canvis a l’Estat

Més dura va ser la portaveu d’ERC, Anna Simó, que va assegurar que “el procés constituent no anirà enlloc i l’únic que farà és allargar el miratge” d’un encaix millor de Catalunya a l’Estat. Per això, la dirigent republicana va rebutjar que la consulta hagi d’esperar a un canvi en l’àmbit espanyol, tot i que sí que va reconèixer que, segons com es condueixi el procés català, alguns ciutadans poden tornar a fer confiança a l’Estat. En concret, Simó va alertar que això podria passar si “tot allò que preocupa la ciutadania del país, com una societat més justa o la regeneració democràtica, es deixés en mans dels que no volen la independència”, i va rebutjar així de manera indirecta les eleccions plebiscitàries que vol Mas amb la independència com a únic punt d’una llista unitària.

Les esquerres no independentistes valoren de manera diferent la proposta de Podem. Així, la secretària d’organització del PSC, Assumpta Escarp, va afirmar que “qualsevol formació que tiri endavant propostes des de l’esquerra és benvinguda”, malgrat que Iglesias també veu el PSOE com a part de “la casta”. Al seu torn, el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va avisar-lo que Podem no pot vèncer Mas en solitari i, com a Barcelona, va instar el seu líder a aliar-se amb ells en candidatures més àmplies.

stats