Política 11/07/2017

Iglesias diu ara que cal "facilitar amb tots els mitjans" l'1-O després d'assegurar que si fos català no votaria

El líder de Podem manté que comparteix posició amb els comuns sobre el referèndum. Fachin va dir ahir que sí que votarà

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pablo Iglesias, aquest dimarts

MadridPablo Iglesias s'esmena. Després d'assegurar divendres que si fos català no votaria l'1 d'octubre, aquest dimarts ha dit des del Congrés que "les institucions han de facilitar per tots els mitjans" que la "mobilització política" es pugui produir. S'alinea així amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ahir va trencar el seu silenci sobre el tema per anunciar que facilitarà que el referèndum es pugui produir a la capital catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias desaprova la decisió de Podem Catalunya de cridar a participar al referèndum

El líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, va tornar a contradir ahir dilluns el secretari general estatal del partit i va assegurar que anirà a votar si hi ha referèndum i que ho farà pel 'no'. Divendres passat, Iglesias, en declaracions a La Sexta des de Cadis –on Podem celebrava la seva universitat d'estiu–, va dir que "si fos català no participaria en la consulta de Puigdemont però sí que ho faria si hi hagués una consulta amb garanties".

Iglesias ha defensat aquest dimarts que la seva posició és idèntica a la d'Ada Colau i el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech pel que fa el referèndum. "La nostra posició és clara: pensem que l'1 d'octubre és una mobilització política legítima i, per tant, les mobilitzacions polítiques s'han de poder produir amb la màxima normalitat i, lògicament, segons el nostre parer, les institucions han de facilitar per tots els mitjans que una mobilització política es pugui produir", ha assenyalat Iglesias als passadissos del Congrés.

"No ha canviat absolutament res"

Preguntat hores després sobre què ha canviat en els últims dies, Iglesias ha assegurat que "absolutament res". "Perquè ho entengui molt bé: que jo vulgui participar en una manifestació a la que vostè vol participar no vol dir que jo defensi com a demòcrata que a vostè se li facilitin tots els elements perquè es pugui manifestar", ha assenyalat abans d'entrar al ple del Congrés. I ha prosseguit: "Si vostè em diu que he d'anar sí o sí a aquella manifestació, li dic: deixi'm decidir amb llibertat si hi vaig o no. Però com a demòcrata em sembla excel·lent que a nivell institucional se li donin totes les facilitats perquè vostè es manifesti".

La seva posició va en la línia de la fixada per Catalunya en Comú el dissabte passat però va un pas més enllà: defensen l'1-O com una mobilització política, ara bé, si Colau no es mulla encara sobre si votarà o no, Iglesias ja ha deixat clar que ell defensa que no es participi en aquesta "mobilització política".

Colau matisa la seva posició

Les declaracions d'Iglesias aquest matí han arribat només minuts després que Colau decidís matisar la seva posició sobre el referèndum. Després de dir que facilitaria la seva celebració, aquest dimarts ha puntualitzat que aclarirà el suport de Barcelona a l'1-O un cop el Govern "concreti" què demana als ajuntaments. En un escrit a Facebook, lamenta l'aposta "unilateral amb la meitat del poble que té dret a decidir" i ha augurat una "consulta feta amb presses".

"Posar caixetes al damunt de les taules"

La direcció de Podem a l'Estat veu amb mals ulls la crida de Fachin de defensar i participar en el referèndum, anunciada divendres passat en un comunicat. El secretari d'organització, Pablo Echenique, va instar-lo ahir dilluns a permetre que les bases decideixin sobre l'1-O. "Entenem que és una mobilització legítima, i posar urnes no sembla un acte d'extrema violència", va indicar després de la reunió de l'executiva del partit a Madrid.

Sobre la decisió de l'Ajuntament de Barcelona d'obrir les portes de les seves seus per celebrar el referèndum, Echenique va equiparar l'1-O amb el fet de "posar caixetes damunt de les taules". Una decisió que, per a ell, no sembla que tingui conseqüències de gaire gravetat, malgrat que considera que el referèndum és un assumpte d'"alt voltatge" i que per això Podem Catalunya ho ha de consultar a les bases.

stats