Política 30/08/2015

Iglesias entra en campanya equiparant PP i CDC

El líder de Podem avisa que si Mas torna a ser president continuaran “la corrupció i les retallades”

Laia Vicens
2 min
Pablo Iglesias i Lluís Rabell van parlar al Palau de la Música l’endemà de l’escorcoll a CDC.

BarcelonaL’escenari ja era una declaració d’intencions. La façana del Palau de la Música -símbol d’un dels casos de corrupció més mediàtics de la política catalana- va ser el marc escollit pel líder de Podem, Pablo Iglesias, i Catalunya Sí que es Pot per passar a l’atac. Iglesias -que va ser a Barcelona per donar suport a Lluís Rabell i preparar la campanya de la coalició de l’esquerra alternativa- va utilitzar el concepte corrupció per equiparar CDC i el PP. “Mas hauria de reconèixer que el seu partit, igual que el PP, està vinculat a casos de corrupció”, va exposar Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb les imatges de la Guàrdia Civil escorcollant les seus de CDC i de la Fundació CatDem encara molt presents, Iglesias va posar al mateix sac convergents i populars, i va afirmar que les dues formacions han estat governant amb “corruptes” que han fet favors a “amics” propietaris de grans empreses constructores: va repassar el cas Gürtel, que ha esquitxat el PP, però també les sospites sobre la família Sumarroca, a l’ull de l’huracà des de divendres. Iglesias va mostrar-se decidit a “netejar” les institucions de polítics corruptes, “tinguin el carnet del PP o de CDC”. En aquesta línia, el secretari general de Podem va exigir a Artur Mas que “doni la cara” perquè, tot i que “s’amagui” a la llista de Junts pel Sí, n’és el presidenciable. I va llançar un advertiment. Segons el seu parer, si Mas torna a ser president, continuaran “la corrupció i les retallades”.

Un discurs molt semblant va construir el candidat de Catalunya Sí que es Pot -que integra ICV, EUiA i Podem-, que va apujar el to de la precampanya. Va avisar que la llista de l’esquerra alternativa no tolerarà que el president “es refugiï darrere de la bandera per amagar la seva corrupció”. Rabell va exposar que Catalunya no podrà avançar cap a “millors quotes de sobirania” si va “de bracet de corruptes o corruptors”, en referència a CDC.

L’escorcoll de la Guàrdia Civil ha agitat una campanya en què el líder de Podem estarà molt present. Per a Iglesias, que ahir va manifestar que “es deixarà la pell” perquè Catalunya Sí que es Pot governi la Generalitat, el 27-S és l’avantsala de les eleccions espanyoles i una prova de foc per al seu partit, que aspira a destronar el PP de la Moncloa. Conscients que un bon paper als comicis catalans és la millor carta de presentació per a les generals, Iglesias redoblarà esforços i tindrà una presència rellevant en la campanya. “El canvi a Espanya només serà possible si hi ha un canvi a Catalunya”, va argumentar, abans de reclamar el suport a Rabell com un “doble vot” per fer fora Mas i Rajoy.

Romeva i els vots del bloc del no

Qui també va opinar ahir sobre el simbolisme dels vots del 27-S va ser el candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva. En una entrevista a l’ACN, Romeva va avisar que l’Estat comptarà els vots de Catalunya Sí que es Pot en el bloc del no, tot i el compromís de la coalició amb el dret a decidir. El candidat sobiranista també va estendre la mà a Rabell per a un eventual govern de concentració. Tanmateix, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot va refusar qualsevol “entesa” amb CDC.

stats