Política 29/06/2016

Iglesias crida a l’ordre dins de Podem per no donar ales a l’adversari

Les crítiques internes per haver perdut més d’un milió de vots es multipliquen i apunten a l’aliança amb IU

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Iglesias crida a l’ordre dins de Podem per no donar ales a l’adversari

Madrid“Calma”. El líder d’Units Podem, Pablo Iglesias, va fer ahir una crida a l’ordre dins de les seves files després que s’hagin multiplicat les crítiques internes per haver perdut més d’un milió de vots. No pensa dimitir i demana responsabilitat per no donar ales als adversaris polítics. “Quan les coses van malament és molt senzill criticar [...]. No és seriós que algú intenti aprofitar-se de la situació a misses dites”, va respondre a alguns dels dirigents de la formació lila, com el cofundador del partit Juan Carlos Monedero, que va criticar la campanya electoral -dirigida pel número dos de Podem, Íñigo Errejón-, i la líder de Compromís, Mónica Oltra, que considera un error l’aliança amb Esquerra Unida (IU). “El mateix val per al Juan Carlos que per a la Mónica i la resta”, va afegir en una entrevista a La Sexta. Van ser les primeres declaracions des de la nit electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias demana també “prudència, mesura i serenitat” per no avaluar els resultats en calent. Obre la porta a convocar “tard o d’hora” una altra assemblea ciutadana per “discutir totes aquestes coses”. Per estatuts, el límit per convocar aquest congrés no seria fins a la tardor del 2017. Si la pressió de les diferents famílies del partit s’incrementa, ningú descarta que s’avanci.

Els afins al líder

Crítiques al disseny de la campanya, dirigida per Errejón

L’entorn de Pablo Iglesias atribueix els mals resultats a la desmobilització. Tanquen files sobre l’aliança amb IU, que defensen a ultrança, i apunten al perfil baix, al seu parer, de la campanya. “Potser ha estat massa dominada per la contenció, per evitar fer por, i al final hem evitat donar motius per anar a votar”, assenyalava un dels grups de Telegram afins a Iglesias, que ahir va atacar les empreses demoscòpiques. “¿I si el sorpasso era un invent per fabricar un suposat fracàs?”, es preguntava la líder andalusa Teresa Rodríguez, una de les veus del sector anticapitalista.

El cercle d’Errejón

Els afins del secretari polític ja van advertir de l’aliança amb IU

El sector afí al secretari polític del partit, Íñigo Errejón, va recordar que cinc més un -en referència als milions de votants recollits per Podem i IU als comicis del 20-D- no sempre fan sis en política, en una crítica al rendiment de l’aliança amb la formació d’Alberto Garzón. Monedero critica que el discurs “transversal” d’Errejón s’assembla massa al d’UPyD.

En Comú Podem

Els ‘comuns’ se centren ara en Catalunya

La confluència liderada per Xavier Domènech considera que els resultats reflecteixen que ha quallat la campanya de la por i que els votants no han vist Iglesias amb capacitat de governar. Però En Comú Podem és, de lluny, la formació que pot presumir de revalidar els millors resultats, tot i perdre 81.354 vots. Per això, Domènech ha canviat el missatge des de diumenge. Ja no parla de fer possible el canvi a Espanya sinó que reivindica consolidar un nou espai d’“esquerres i sobiranista” per governar a Catalunya. El rival no és el PP, sinó CDC. En Comú creu que el seu paper al Congrés és fer oposició.

Compromís

Oltra alerta que s’ha abandonat “la centralitat del tauler” polític

Mónica Oltra s’ha convertit en la vicepresidenta o ministra de l’Interior que Iglesias somniava. S’ha bolcat en la campanya a nivell estatal. Ahir, però, era molt crítica amb l’aliança amb IU, malgrat que l’Esquerra Unida valenciana també va sumar amb Compromís i Podem. Per a Oltra, l’aliança estatal no ha funcionat perquè part de l’electorat “està més en la centralitat del tauler”, una frase habitual en el raonament d’Errejón, amic de la vicepresidenta.

En Marea

Anova creu que no s’ha apostat prou pel nacionalisme gallec

A Galícia, els problemes no es traslladen a Madrid. La coalició entre Anova, Podem i Esquerra Unida ja és, per si sola, un polvorí. Han perdut un diputat respecte al 20-D i cada partit que integra la coalició ho atribueix a una raó. Anova creu que la campanya no ha sigut prou nacionalista, en clau gallega, i Podem considera que ha faltat democràcia interna. A diferència de Colau i Oltra, que han fet campanya a l’Estat, el líder d’Anova, Xosé Manuel Beiras, ha evitat fer costat a Iglesias.

Les discrepàncies a IU

Torna a aflorar la guerra interna sobre la coalició amb Podem

“Separats, el resultat hauria sigut molt pitjor”, assegurava dilluns el coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, que demana, igual que Iglesias, no entrar en una “guerra d’organitzacions ni ganivetades”. Amb tot, apuntava que els seus votants havien sigut fidels i els que havien marxat eren els de Podem. La patacada, però, ha alimentat el sector crític amb l’aliança. L’excoordinador federal Gaspar Llamazares va recordar que ja havia advertit dels riscos. A Astúries, feu d’Esquerra Oberta, és un dels llocs on Podem ha perdut més vots.

stats