Política 28/12/2016

Iglesias es disculpa en un vídeo per la guerra interna a Podem: "Perdoneu-me per fer-vos passar aquesta vergonya"

El líder de la formació morada demana contenció per frenar la "poca traça" i avisa que si els "draps bruts" es renten als mitjans i a les xarxes, Podem es "destruirà"

Ara
2 min
Iglesias es disculpa en un vídeo per la guerra interna a Podem: "Perdoneu-me per fer-vos passar aquesta vergonya"

BarcelonaEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat perdó a les bases del partit per la guerra interna que s'ha obert entre les diferents famílies de la formació morada. A través d'un vídeo penjat al seu compte de Twitter, Iglesias llegeix una carta als simpatitzants de Podem en la qual crida a "parar aquesta espiral de poca traça" i a recuperar la unitat en nom de la "dignitat" dels militants i votants. Amb aquest vídeo, el líder del partit respon a un missatge que, segons diu, li ha enviat Teresa Torres, de 76 anys, en què diu que no comprèn "l'embolic" entre els dirigents del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podem viu immers en una guerra interna pel control del partit des de fa mesos. Els 'pablistes', en referència als partidaris del líder del partit; els 'errejonistes', afins al número dos, Íñigo Errejón; i els anticapitalistes, liderats per Miguel Urbán, lluitaran per imposar les seves tesis i per controlar els òrgans decisius del partit. La batalla final està previst que es lliuri en un nou congrés del partit a principis de febrer, on les diferents famílies hi arribaran amb només una idea clara: el lideratge de Pablo Iglesias és indiscutible. Errejón ja ha descartat “de moment” enfrontar-s’hi, però vol que la seva estratègia –més pactista i institucional que la d'Iglesias, que prioritza la lluita al carrer– quedi reflectida en el debat.

"A tots els que vau confiar en nosaltres com Teresa, perdoneu-me, sé que us estem decebent", afirma Iglesias en el vídeo, dirigint-se a "tots els qui us vau il·lusionar i vau pensar que érem diferents i ara dubteu", "a tots els que ens vau defensar en cada discussió a la feina o en família", i també "a tots els que no arribàveu a final de mes i fins i tot així vau donar 50 o 100 euros perquè féssim campanya sense demanar diners als bancs i ara ens veieu així".

Per això, una vegada i una altra, Iglesias demana perdó per "fer-vos passar aquesta vergonya". "La vostra dignitat i la del projecte polític de Podem està per sobre de qualsevol posició política", assegura. En aquest sentit, demana als companys de partit que l'han defensat "amb la millor intenció" responent a "les acusacions d'altres companys" que deixin de fer-ho perquè "si els mitjans i les xarxes segueixen sent escenari per rentar-hi els nostres draps bruts, destruirem Podem".

Això significa que cal silenciar el debat? Segons Iglesias, això no vol dir "callar", sinó "contenir-se" i "respectar" els dirigents del partit. Així, es compromet a esforçar-se per "arribar a acords" tot i les diferències estratègiques dins del partit i afirma que, si no ho aconsegueix i "cal elegir entre diferents projectes", intentarà que després "seguim caminant junts i units". "Podem va néixer per canviar les coses i no per mirar-se el melic; estic convençut que encara podem rectificar i que encara podem fer-ho bé", acaba.

stats