L’ESCENARI ESTATAL
Política 04/01/2016

Iglesias estén la mà al PSOE “sensat que no està amb el PP”

Podem manté el referèndum com a condició per pactar

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pablo Iglesias va presidir ahir la primera reunió després del 20-D  del consell ciutadà, el màxim òrgan de direcció de Podem.

MadridPodem s’ha marcat un objectiu clar des dels inicis: ocupar l’espai del PSOE. Tot i no haver aconseguit fer el sorpasso als socialistes el 20-D, Pablo Iglesias sap que el fet que Ferraz tingui la clau de qualsevol investidura els situa entre els damnificats dels resultats electorals. I la tempesta interna socialista ofereix la millor oportunitat al partit lila per continuar erosionant l’equip de Pedro Sánchez. Durant la primera reunió postelectoral del consell ciutadà estatal, el màxim òrgan de direcció del partit amb representants tant dels cercles sectorials com territorials, Iglesias -amb una corbata morada per a l’ocasió- va deixar ahir clara la seva estratègia després dels comicis: aprofundir en la ferida oberta entre barons socialistes i Pedro Sánchez, entre el sector centralista i el corrent federal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hi ha dos PSOE, un que està amb el PP i un que voldria avançar”, va assenyalar Iglesias durant una anàlisi exhaustiva dels resultats electorals en l’inici del consell ciutadà. El líder de Podem proposa a les seves files “estendre la mà” als “socialistes sensats que no estan amb el PP”. És a dir, a tots els partidaris de “parlar” i que es veuen silenciats pels barons del “bloc immobilista”, capitanejat per la presidenta andalusa, Susana Díaz, el manxec Emiliano García-Page i l’extremeny Guillermo Fernández Vara, que “no els deixen obrir la boca”.

Els “inventors” de la consulta

El secretari general de Podem manté el referèndum com a condició per a qualsevol pacte, però manté alhora que en cap cas es tracta d’una línia vermella perquè no s’interpreti que la qüestió territorial passa per davant de l’emergència social. “¿Que nosaltres defensem un referèndum? Esclar, però no ho hem inventat nosaltres, ho va inventar abans el PSOE, que va defensar fórmules de consulta pactada a Catalunya amb el senyor Rubalcaba, Chacón i el senyor Navarro”, va insistir Iglesias, que va recordar que l’exministre socialista de Justícia Francisco Caamaño en un llibre el 2014 defensava una consulta amb una reforma de l’article 92 de la Constitució.

Amb tot, Iglesias evita per ara parlar d’iniciatives legislatives per impulsar un referèndum. La defensa de la plurinacionalitat de l’Estat és inherent al seu discurs, però la traducció es manté a l’espera de saber el joc de majories del pròxim Congrés. El líder de Podem marca com a prioritat impulsar una llei d’emergència social que serveixi per “retratar tothom”, buscar consensos per “revertir les pitjors lleis del PP” i “iniciar el camí per canviar una llei electoral injusta”. Són tres punts amb què podrien arribar a acords amb els socialistes. El PSOE intenta tancar files i assegura que convocaran “les forces del canvi” un cop Mariano Rajoy “fracassi” en l’intent de formar govern. Però la relació entre Iglesias i Susana Díaz té poques possibilitats de fructificar. Ahir la presidenta andalusa li va respondre que qui vol trencar l’Estat no pot donar lliçons. Mentrestant, el PP intenta convèncer el PSOE que pactar amb la “radicalitat i els populismes acaba portant ingovernabilitat”. “Oblidi’s de Joc de trons ”, recomanava ahir el PP a un Pedro Sánchez que intenta mantenir-se al capdavant dels socialistes.

stats